Geng Amir Kenji pecah masuk 10 pejabat, 9 sekolah di Kuantan diberkas - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

Geng Amir Kenji pecah masuk 10 pejabat, 9 sekolah di Kuantan diberkas


Kuantan - Selama dua bulan terakhir, tiga rakan melakukan rompakan di seluruh ibu negeri di sini, memecah masuk 19 pejabat dan sekolah kerajaan, dan mencuri barang berharga bernilai RM35,000.

Tetapi jenayah bermaharajalela geng "Amir Kenji" berakhir pada 13 September apabila ketiga-tiga mereka yang berusia antara 22 dan 37 tahun - ditahan oleh polis ketika mereka menaiki sebuah kereta di Taman Tas, dekat sini.

Suspek, yang merupakan rakan serumah, membawa polis ke anggota kumpulan keempat di Indera Mahkota yang telah membeli barang-barang yang dicuri - yang terdiri daripada telefon bimbit, komputer riba, pek beg, cincin, dron dan barang berharga lain - sebelum menjualnya dalam talian.

Ketua Polis Daerah Kuantan Asisten Komisioner Mohamad Noor Yusof Ali berkata, setelah berlaku banyak kejadian di sekolah dan pejabat kerajaan, pasukan petugas khas ditubuhkan untuk menangkap pelakunya.

Dia berkata polis mengesan suspek yang sedang dalam perjalanan dengan kereta di Taman Tas sekitar jam 6.30 petang dan memerintahkan kenderaan itu berhenti.

"Suspek cuba melarikan diri, tetapi kami berjaya menangkap mereka. Kami menjumpai tujuh telefon bimbit di dalam kenderaan dan mendapatkan barang curi lain, termasuk komputer riba dan sejumlah besar duit syiling, di rumah sewa mereka.

"Suspek yang tidak bekerja juga membawa kepada penangkapan seorang individu keempat yang bertanggungjawab membeli dan menjual barang-barang yang dicuri. Siasatan mendapati bahawa sejak 30 Julai tahun ini, suspek telah memecah masuk 10 pejabat kerajaan dan sembilan sekolah, dan mencuri barang bernilai sekitar RM35,000, "katanya.

Mohamad Noor berkata, suspek biasanya memulakan operasi antara tengah malam hingga 5 pagi, dan hanya seorang sahaja yang memasuki premis sementara dua yang lain akan berjaga-jaga di luar.

"Ketiga-tiganya mempunyai rekod jenayah dadah dan kesalahan lain. Mereka juga didapati positif dadah," katanya sambil menambah bahawa suspek telah direman hingga 22 September untuk membantu siasatan di bawah Seksyen 457 Kanun Keseksaan kerana pecah masuk.
blog counter views

Tiada ulasan: