UAE berbangga hubungan dengan Israel direstui US - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

UAE berbangga hubungan dengan Israel direstui US

Minyak & Senjata: Semakin banyak negara Arab berpaling kepada Amerika, semakin kuat cengkaman Israel untuk melenyapkan Palestin dari muka bumi secara mutlak tanpa banyak rintangan.

Emiriah Arab Bersatu dan Israel telah bersetuju untuk menormalkan hubungan sepenuhnya, menjadikan perjanjian rahsia selama beberapa dekad dengan bangganya terbuka untuk tontonan awam.

Perjanjian yang diberi nama "Abraham Accords" itu dimeterai antara pegawai kerajaan UAE dan Israel disaksikan pentadbiran Trump.

Presiden Donald Trump pada hari Khamis menciap pernyataan bersama dari tiga kerajaan.


"Bapa tiga agama besar," kata David Friedman, duta AS ke Israel, kepada wartawan di Pejabat Oval pada hari Khamis.

Toleransi agama dan budaya sering digunakan sebagai topeng oleh negara-negara Arab dan Israel untuk menghalalkan kononnya usaha damai mereka.

Melukis konflik di rantau ini yang berpunca dari kurangnya persefahaman di antara agama juga merupakan cara untuk mengaburkan asal usulnya: Israel yang keras melucutkan Palestin dan penjajahan tentera yang berterusan dan pembersihan etnik yang berterusan dari tanah mereka.

"PR Stunt" untuk Trump & Israel

Sebagai pertukaran untuk normalisasi, Israel setuju untuk menangguhkan rencana untuk mencaplok sejumlah besar Tepi Barat yang diduduki "dan memfokuskan usahanya sekarang pada pengembangan hubungan dengan negara-negara lain di dunia Arab dan Muslim," menurut pernyataan bersama.

Walau bagaimanapun, ini adalah satu tipu daya.

Pada hakikatnya, Amerika Syarikat yang membuat rancangan aneksasi Israel pada minggu yang lalu.

Sebenarnya, Perdana Menteri Benjamin Netanyahu menegaskan kembali komitmennya untuk menguatkuasa dengan segera setelah pengumuman perjanjian tersebut.

UAE hanya menggunakan sekatan oleh Amerika sebagai peluang untuk menjalin hubungan rahsia dengan Israel sejak tahun 1990-an.

Hubungan rahsia ini merangkumi kerjasama ketenteraan dan perisikan dan juga latihan ketenteraan bersama.

Asas untuk pengumuman pada hari Khamis telah dibuat dalam beberapa tahun terakhir dengan pertandingan atletik dan kerjasama perniagaan.

Beberapa minggu yang lalu, sebuah firma Emirat membuat perjanjian dengan dua syarikat gergasi senjata Israel, yang kononnya untuk memerangi wabak koronavirus.

Tetapi mesej awam yang cuba disampaikan memfokus pada perjanjian Israel untuk menangguhkan aneksasi memungkinkan UAE untuk mendakwa secara palsu bahawa ia mencapai sesuatu untuk hak-hak Palestin, sedangkan sebaliknya.

Hubungan antara Israel dan Negara-negara Teluk termasuk Arab Saudi dan UAE didirikan atas permusuhan bersama terhadap Iran.

Mencairkan hak Palestin dan mengabaikan masalah Palestin dilihat sebagai kunci untuk membina pakatan anti-Iran ini di bawah pengawasan Amerika.

Tambahan lagi, ia hanya akan menjadi cop formal untuk apa yang telah dilakukan Israel selama beberapa dekad: mencuri tanah, mengusir orang-orang Palestin secara paksa dan membangun tanah jajahan dalam pelanggaran undang-undang antarabangsa.

Penjajahan ganas ini tidak pernah berhenti dan tidak akan berhenti akibat perjanjian ini.

Oleh itu, Emiriah Arab Bersatu tidak meminta dan tidak menerima apa-apa dari Israel bagi pihak Palestin sebagai pertukaran untuk menormalkan hubungan.

Inisiatif Damai Arab Sudah Musnah

Emirates mengikuti jejak Mesir dan Jordan, yang masing-masing menandatangani perjanjian damai dengan Israel pada tahun 1979 dan 1994.

Tetapi UAE juga berlepas dari konsensus Arab bahawa segala normalisasi hubungan dengan Israel harus dilakukan dalam konteks kesepakatan damai secara keseluruhan.

Inilah inti pati dari apa yang disebut Inisiatif Damai Arab yang dilancarkan di bawah naungan Saudi dan diadopsi oleh sidang kemuncak Liga Arab di Beirut pada tahun 2002.

Menurut inisiatif itu, negara-negara Arab akan menjalin hubungan normal dengan Israel hanya dalam konteks "perdamaian menyeluruh" berdasarkan penubuhan "negara Palestin yang berdaulat berdaulat di wilayah Palestin yang diduduki sejak 4 Jun 1967 di Tepi Barat dan Jalur Gaza, dengan Yerusalem Timur sebagai ibu kotanya. "

Logiknya adalah bahawa prospek normalisasi akan menjadi insentif bagi Israel dan tidak seharusnya menerima pembayaran terlebih dahulu.

Negara-negara Arab tetap menormalkan hubungan dengan Israel, tetapi sehingga pengumuman pada hari Khamis, tidak ada yang mencapai hubungan formal dan penuh.

Dengan UAE melanggar komitmen minimum terhadap hak-hak Palestin yang terkandung dalam Inisiatif Damai Arab, kemungkinan lebih banyak pemerintah Arab akan mengikuti jalannya ke Tel Aviv.

"Kami sudah membincangkan hal ini dengan negara lain," kata Trump dilaporkan pada hari Khamis. "Jadi anda mungkin akan melihat yang lain dari ini."

Presiden tidak menyebut negara mana yang mungkin, tetapi Arab Saudi dan Bahrain khususnya telah bersekongkol dengan Israel dalam beberapa tahun terakhir.

Israel telah mengusahakan perjanjian tanpa agresi dengan negara-negara Teluk.

Sebuah laporan di surat khabar Palestin Al-Quds pada Khamis mengatakan Oman, Bahrain dan Sudan kemungkinan akan menjadi yang berikutnya untuk menormalkan hubungan dengan Israel.

Laporan itu, oleh wartawan surat khabar Said Arikat, menyebut "sumber maklumat" di Washington yang enggan namanya disebutkan.

Ketiga-tiga negara tersebut telah menghantar isyarat yang menyokong normalisasi dengan Israel. Pada tahun 2018, Oman menerima Netanyahu dalam lawatan berprofil tinggi.

Secara Rasmi Antara Pimpinan Tertinggi 

Rundingan dilaporkan sedang berlangsung dalam beberapa minggu kebelakangan ini tetapi perjanjian itu dimeterai melalui panggilan telefon pada hari Khamis antara Putera Mahkota Abu Dhabi, Mohamed bin Zayed Al Nahyan, Netanyahu dan Trump.

Turut terlibat adalah Jared Kushner, menantu Trump dan ketua arkitek rancangan “perdamaian” Timur Tengah AS, duta besar AS ke Israel David Friedman, utusan Timur Tengah Avi Berkowitz, Setiausaha Negara Mike Pompeo dan Penasihat Keselamatan Negara Robert C. O'Brien.

Israel dan Emirates dijangka membuka kedutaan dan bertukar duta tidak lama lagi.

Dalam beberapa minggu mendatang, menurut deklarasi bersama, perwakilan Israel dan Emirat akan menandatangani perjanjian mengenai "pelaburan, pelancongan, penerbangan langsung, keamanan, telekomunikasi, teknologi, tenaga, penjagaan kesihatan, budaya" dan alam sekitar, di antara bidang lain yang "saling menguntungkan ."

AS dan Israel mengucapkan terima kasih kepada UAE dalam pernyataan bersama yang diwakili ketika Trump dan Kushner mengungkapkan rancangan “Peace to Prosperity” mereka di Rumah Putih pada Januari.

"Israel mendapat penghargaan kerana tidak menyatakan secara terbuka apa yang telah dilakukannya terhadap Palestin secara haram dan berterusan sejak awal penjajahan," Hanan Ashrawi, anggota jawatankuasa eksekutif Pertubuhan Pembebasan Palestin, menulis di Twitter.

"UAE telah keluar secara terbuka dalam urusan rahsia / normalisasi dengan Israel," tambahnya. "Tolong jangan tolong kami. Kami bukan daun ara! "

Pemimpin Palestin Mahmoud Abbas mengatakan dia menolak perjanjian itu, dan menyebutnya sebagai "pengkhianatan terhadap Jerusalem, Masjid al-Aqsa dan perjuangan Palestin."

Ashrawi dan Abbas tidak menyebutkan, bagaimanapun, mengenai kerjasama lama Palestin dengan tentera dan perisik penjajah Israel, sehingga merugikan hak-hak Palestin.

Apa yang nampaknya "bersejarah", seperti kata Netanyahu, hanyalah kesimpulan semula jadi dari tahun-tahun normalisasi yang hampir tidak disembunyikan.

Sama seperti rancangan aneksasi Israel, perjanjian antara Israel dan UAE hanya merumuskan apa yang telah berlaku selama beberapa dekad.

blog counter views

Tiada ulasan: