Seorang wanita dakwa ditipu RM860k oleh sindiket Macau Scam - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

Seorang wanita dakwa ditipu RM860k oleh sindiket Macau Scam

Jangan menerima panggilan dari nombor yang tidak dikenali adalah cara terbaik mengelak dari ditipu.


Kuantan - Seorang peniaga telah membuat laporan polis bahawa dia kehilangan RM859,500 akibat penipuan Macau Scam setelah dia ditipu oleh orang yang menyamar sebagai inspektor polis.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Pahang, Mohd Wazir Mohd Yusof berkata, mangsa mendakwa seorang lelaki menghubunginya pada 24 April dan mengatakan bahawa dia adalah pekerja syarikat kurier.

Pemanggil memberitahu bahawa bungkusan yang dihantar ke Pahang dari Sabah mempunyai kad pengenalan dan nombor kad kreditnya yang disyaki berkaitan dengan aktiviti pengubahan wang haram.

“Mangsa diberitahu bahawa polis akan menghubunginya dan tidak lama kemudian, seorang lelaki kedua, yang memperkenalkan dirinya sebagai Inspektor Ku, memanggil dan memberitahunya bahawa dia ada kaitan dengan kes dadah.

"Dia mengarahkan mangsa untuk membuka akaun bank dan memindahkan simpanannya ke sana agar wang itu tidak dapat ditahan semasa siasatan," kata Wazir hari ini.

Wanita itu mendakwa dia memindahkan RM509,500 ke akaun baru pada keesokan harinya sebelum "pemeriksa" menghubunginya lagi beberapa hari kemudian untuk memberitahunya untuk membuat lebih banyak pembayaran.

Dia mendakwa bahawa dia membuat 75 transaksi pemindahan wang, termasuk RM350,000 lagi ke dalam beberapa akaun yang diberikan oleh lelaki itu, dengan jaminan ia akan dikembalikan kepadanya setelah siasatan selesai.

"Sehingga semalam, mangsa mengatakan dia masih belum menerima wangnya dan dia tidak dapat menghubungi pemanggilnya lagi," kata Wazir.

blog counter views

Tiada ulasan: