Juruteknik tak pasti bagaimana boleh positif Covid-19 - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

Juruteknik tak pasti bagaimana boleh positif Covid-19


Kuantan - Seorang juruteknik yang positif Covid-19 pada hari Khamis di sini sejak mula menunjukkan gejala penyakit semasa menerima rawatan di Kuantan.

Mohd Suhaimi Othman, 36, dari Taman Chegar Medang dekat Bentong, dibawa ke Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) di Kuantan pada 30 April di mana dia kini ditahan.

Abangnya Mohd Sukri, 40, berkata Suhaimi memberitahu ahli keluarga semasa panggilan video dari HTAA bahawa dia mula mengalami tanda-tanda wabak itu iaitu sakit-sakit badan.

"Kami terkejut kerana dia sihat dan mengamalkan kebersihan diri. Isterinya sedang menunggu keputusan ujiannya dan diletakkan di bawah kuarantin rumah," katanya ketika dihubungi.

Sukri, yang berasal dari Shah Alam, Selangor mengatakan bahawa Suhaimi baru saja mendaftar untuk menjadi penghantar makanan pada hari Isnin lalu (27 April) dan diharuskan menjalani ujian Covid-19 sebagai sebahagian daripada syarat untuk mendapatkan lesen "runner".

"Kami terkejut ketika Suhaimi memberitahu kami pada pagi Khamis bahawa dia telah diuji positif untuk Covid-19. Beberapa jam kemudian, dia dibawa ke HTAA sementara isterinya di rumah dikehendaki menjalani ujian.

"Isterinya memberitahu kami bahawa Suhaimi telah mengambil semua langkah keselamatan termasuk memakai topeng muka dan sarung tangan ketika dia keluar dari rumah dan setelah kembali dari bandar, dia bahkan akan mencuci wang kertas ... mereka sangat mengutamakan kebersihan dan sekarang tidak tahu bagaimana dia dijangkiti, "katanya.

Sukri menolak khabar angin bahawa Suhaimi, anak ketiga dari tujuh beradik, telah aktif menghantar makanan di sini sebelum dia diuji positif.

"Dia baru saja memohon untuk menjadi penghantar makanan di sini dan masih belum memulakan pekerjaannya. Walaupun setelah menjalani pemeriksaan pada hari Isnin, adik lelaki saya tinggal di rumah sehingga dia mendapat keputusan ujian ... orang tidak boleh menyebarkan berita yang belum disahkan.

"Saya harap semua orang mendoakan kesembuhannya. Suhaimi memberitahu keluarga semalam bahawa dia mengalami beberapa gejala awal tetapi memberi jaminan kepada kami bahawa dia akan baik-baik saja," katanya, sambil menambah adik-beradiknya selalu berhubung dengan Suhaimi untuk memberi sokongan kepadanya.

Sukri menasihati orang ramai agar lebih berhati-hati, dengan menyebut kes saudaranya sebagai contoh di mana seseorang yang telah mengambil semua langkah keselamatan masih dijangkiti wabak tersebut.

Sementara itu, diketahui bahawa pihak kesihatan daerah mengesan individu yang sebelumnya berhubungan dengan Suhaimi dan belum mengkategorikannya sebagai kes sporadis (kes di mana sumber jangkitan tidak dapat dikesan).

"Kejadian yang berlaku pada bulan Ramadhan itu memilukan. Saya sedih pada awal pagi ketika mendapat berita mengenai bencana yang tidak diingini dan menerimanya sebagai takdir," katanya.

blog counter views

Tiada ulasan: