YB Fuziah hairan layak bantuan BPN, jelaskan kesilapan menyalurkan bantuan merugikan negara - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

YB Fuziah hairan layak bantuan BPN, jelaskan kesilapan menyalurkan bantuan merugikan negaraKuantan - Anggota Parlimen Kuantan, Fuziah Salleh terkejut mendapati dia layak mendapatkan Bantuan Prihatin Nasional (BPN).

Pelik dengan kesilapan dalam sistem itu, beliau tertanya-tanya bagaimana dia boleh layak kerana dia bukan penerima Bantuan Sara Hidup (BSH) dan tidak pernah memohon bantuan itu.

"Selepas berita bahawa anggota parlimen, menteri dan isteri bekas perdana menteri mendapati diri mereka layak untuk BPN, saya memutuskan untuk memeriksa status saya. Saya terkejut dengan hasilnya kerana saya layak menerima bantuan itu.

"Saya ingin menjelaskan bahawa saya bukan penerima BSH dan tidak pernah memohonnya. Persoalannya ialah bagaimana ia boleh diluluskan dalam sistem apabila saya yakin bahawa kami (Ahli Parlimen) tidak layak untuk BPN, "katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini bersama dengan tangkapan skrin status BPNnya.

Fuziah, yang lulus menerima RM1,600, berkata insiden itu mungkin berlaku kepada orang lain dan kerana pembayaran itu dikreditkan terus ke dalam akaun bank masing-masing, ada yang mungkin tidak menyedarinya.

"Pembayaran dibuat secara langsung, dan saya bimbang ramai orang mungkin tidak memeriksa dan tersilap menerima bantuan itu. Bantuan itu diluluskan secara automatik tanpa sebarang permohonan dan ini seolah-olah telah membuka pintu kepada kesalahan sistem yang serius.

"Sumber negara harus digunakan dengan baik ketika berhadapan dengan Covid-19 dan kita sebagai negara tidak mampu membuat kesalahan itu," katanya.

Semalam, dilaporkan bahawa Ahli Parlimen Pokok Sena Mahfuz Omar mengakui bahawa beliau juga layak mendapat bantuan RM1,000 dalam BPN dan menggesa kerajaan untuk melihat ke dalam sistem itu.

Pada 29 Mac, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan BPN sebagai sebahagian daripada Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat untuk mengurangkan kesan Covid-19.

Yang layak adalah B40 dengan pendapatan isi rumah RM4,000 dan ke bawah; B40 (sarjana muda) dengan pendapatan RM2,000 dan ke bawah; M40 dengan pendapatan isi rumah antara RM4,001 dan RM8,000; dan M40 (bujang) dengan pendapatan isi rumah antara RM2,000 dan RM4,000.

blog counter views

Tiada ulasan: