Warga emas ditipu RM30k melalui panggilan scammer menyamar polis - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

Warga emas ditipu RM30k melalui panggilan scammer menyamar polisKuantan - Seorang pegawai bank di sebuah institusi kewangan di sini menaikkan bendera merah semalam ketika menyedari bahawa seorang pelanggan memindahkan ribuan ringgit ke akaun yang tidak diketahui.

Tetapi sudah terlambat bagi suri rumah berusia 73 tahun, yang sudah mendepositkan wang tunai RM30,000 melalui mesin deposit tunai kepada penipu yang menyamar sebagai pegawai polis.

Kejadian itu berlaku pada 26 April ketika wanita itu menerima panggilan telefon talian tetap dari seorang lelaki yang memperkenalkan dirinya sebagai polis dan memberitahu mangsa untuk memberikan maklumat banknya untuk "siasatan".

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Pahang, Superintendan Mohd Wazir Mohd Yusof, berkata suspek memperdaya mangsa dengan mendakwa bahawa siasatan adalah untuk membersihkan nama mangsa daripada terlibat dalam aktiviti pengubahan wang haram.

"Suspek memberikan nombor akaun bank kepada mangsa dan menyuruhnya memindahkan simpanannya ke dalam akaun.

"Semalam (Isnin), mangsa pergi ke mesin deposit tunai pada tengah hari untuk memasukkan wang tersebut.

"Dia telah memindahkan RM30,000 ketika salah seorang pegawai bank memaklumkan kepadanya bahawa dia telah ditipu, kerana wang tunai itu dipindahkan ke akaun bank yang tidak diketahui.

"Dia segera membuat laporan polis di balai polis daerah," katanya.

Wazir mengatakan kes itu disiasat di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan kerana menipu, yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 10 tahun dan sebatan, dan denda jika disabit kesalahan.

blog counter views

Tiada ulasan: