Bagaimana menjalankan perniagaan anda dalam kemelesetan pasca pandemik - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

Bagaimana menjalankan perniagaan anda dalam kemelesetan pasca pandemik


Semasa COVID-19 berjalan, kini nampak pasti bahawa kita akan memasuki fasa kemelesetan ekonomi yang lama.

Untuk perniagaan yang menggunakan wang tunai, terdapat dua bentuk nasihat:

1. Lakukan apa sahaja untuk mendapatkan keuntungan
2. Lakukan apa sahaja untuk mencapai tempoh bertahan tertentu

Mari kita pertimbangkan kedua-dua pilihan.


Dapatkan keuntungan

Mendapatkan keuntungan akan terasa baik dan juga memberi anda pengaruh. Anda tidak akan perlu mengumpulkan dana kecuali jika anda mahu, dan kemampuan ini untuk menjauhkan diri adalah kunci untuk mengumpulkan dengan baik.

Walau bagaimanapun, mendapatkan keuntungan mungkin bermakna anda harus mengambil dan membina secara perlahan-lahan.

Sekiranya anda mengumpulkan wang dari pelabur teroka, maka anda mungkin berada di pasaran besar yang dapat menyokong hasil yang besar. Walaupun anda menumpukan pada keuntungan, hampir pasti pesaing yang disokong oleh usaha akan melabur dengan lebih agresif. Sekiranya mereka cekap, mereka akan menghasilkan momentum penggabungan seperti pengiktirafan jenama dan kesan rangkaian. Dan sekiranya pesaing ini bertahan dari kemelesetan, mereka akan berakhir jauh lebih jauh di hadapan.


Pergi ke sasaran tertentu

Anggaplah anda melakukan apa sahaja untuk mencapai tempoh bertahan selama 24 bulan. Adakah kita keluar dari hutan? Belum cukup.

Bagaimana jika anda salah perhitungan, dan kemudian ternyata anda hanya mempunyai tempoh bertahan selama 18 bulan? Atau bagaimana jika 24 bulan berlalu, dan kemudian ternyata pasaran modal lebih teruk lagi?

Ini bukan senario yang tidak masuk akal. Tidak ada pasukan yang melaksanakan dengan sempurna, dan kita mungkin memasuki kemelesetan yang boleh berlangsung bertahun-tahun. Dari perspektif saya sebagai pelabur malaikat, saya telah melihat penilaian peringkat awal turun 20-30%, dan saya telah melihat lembaran istilah ditarik.

Berapa lama kemelesetan akan bertahan? Dari segi sejarah, semakin lama kemalangan untuk sampai ke bahagian bawah, semakin lama masa yang diperlukan untuk pulih. Dan rata-rata, diperlukan sekitar 3 kali lebih lama untuk pulih dari bawah daripada yang diperlukan untuk mencapai bahagian bawah dari puncak.

Kami telah melihat pasaran pulih sebagai tindak balas kepada pakej rangsangan dan berita terbaru mengenai virus semakin perlahan. Saya ingin percaya bahawa ini menandakan berakhirnya kemalangan, tetapi jalan dari puncak ke bawah sering terganggu oleh perhimpunan palsu.

Rancang kemelesetan supaya perniagaan anda dapat bertahan 2-4 tahun.


Strategi mana yang optimum?

Anda boleh melakukan apa sahaja untuk mendapatkan keuntungan. Atau, anda boleh melakukan apa sahaja untuk mencapai landasan pacu tertentu. Dalam praktiknya, strategi tidak optimum.

Bagi banyak syarikat dan perniagaan, saya berpendapat bahawa ini adalah strategi yang optimum:

Pilih berapa lama tempoh bertahan yang anda mahu (mis. 24, 36, 48 bulan).
Setiap tahun, sesuaikan kos operasi anda sehingga tempoh bertahan anda sentiasa berada di tahap ini.
Anda dapat mengurangkan kos operasi melalui pertumbuhan pendapatan dan pengurangan kos; sebaliknya, anda dapat meningkatkan keuntungan melalui pengambilan pekerja yang lebih cepat dan pemasaran yang lebih banyak.

Strategi ini nampaknya mudah. Tetapi ia memberikan algoritma yang jelas - yang akan difahami oleh semua orang dalam pasukan anda - untuk menyeimbangkan keperluan untuk berkembang menghadapi arus kemelesetan. Ini juga menjamin hasil positif dalam pelbagai senario:

1. Dalam senario di mana pasaran modal tidak pulih, anda tidak perlu gulung tikar atau mengalami penurunan dalam pusingan pembiayaan.
2. Dalam senario di mana pelaksanaan anda tidak sempurna, anda tidak perlu gulung tikar atau mengalami penurunan dalam pusingan pembiayaan.
3. Dalam senario di mana pertumbuhan pendapatan dilanjutkan, anda akan melabur semula sebanyak mungkin dalam pelan dan pasukan anda.

Berapa lama tempoh bertahan yang sesuai untuk perniagaan anda?

Sekiranya anda tidak mempunyai banyak wang dan tidak memperoleh banyak pendapatan, anda mungkin harus memilih rancangan 24 bulan. Sekiranya anda baru-baru ini memperoleh atau menjana banyak pendapatan, anda mungkin dapat memilih rancangan 48 bulan.

Tetapi berhati-hatilah dengan pertukaran kritikal ini: semakin pendek tempoh bertahan, semakin sukar untuk mengekalkan landasan tersebut. Sekiranya anda memilih 24 bulan, anda harus mengurangkan kos operasi sebanyak 50% setiap tahun untuk mengekalkan landasan selama 24 bulan. Tetapi jika anda memilih 48 bulan, anda hanya perlu mengurangkan kos operasi sebanyak 25% setiap tahun untuk kekal di landasan selama 48 bulan. Sebagai contoh, bayangkan anda mempunyai RM100,000 di bank. Ini adalah rancangan 24 bulan:Perhatikan bagaimana anda tidak kehabisan wang, kerana anda sentiasa kekal di landasan selama 24 bulan.

Pada tahun 2020, anda dapat meningkatkan kos operasi hingga RM4000 sebulan. Tetapi pada tahun 2021, anda harus mengurangkan kos operasi sebanyak RM2000 sebulan. Ini sama dengan meningkatkan kadar tahunan anda sebanyak RM25000. Sekiranya anda tidak pasti bahawa anda boleh melakukannya, rancangan ini menjadi sangat berisiko.

Dengan penggunaan formula yang sama, ini adalah rancangan 48 bulan:Pada tahun 2020, anda dapat meningkatkan kos operasi hingga RM2000 sebulan. Ini bermaksud bahawa anda hanya menggaji separuh tenaga kerja dalam rancangan ini. Tetapi pada tahun 2021, anda hanya perlu mengurangkan kos operasi sebanyak RM500 sebulan. Ini empat kali lebih mungkin daripada rancangan 24 bulan!

Pertukaran inilah yang menyebabkan banyak syarikat menambah pusingan terakhir - ini akan membolehkan mereka melaksanakan rancangan 48 bulan dengan pasukan yang besar. Sekiranya perniagaan berprestasi maka mereka boleh melabur dalam pertumbuhan, tetapi jika perniagaan tidak berjalan, tempoh bertahan boleh dikekalkan dengan hanya pembetulan yang sederhana.

Berapa kerapkah anda menyesuaikan kos operasi?

Untuk memastikan contoh-contoh ini mudah, mereka menyesuaikan kos operasi sekali setahun. Tetapi pasaran berubah dengan pesat; jika anda menggunakan strategi ini sekarang, anda mungkin ingin menyesuaikannya lebih kerap.

Sesuaikan perancangan untuk kesesuaian kos operasi setiap suku tahun.


Adakah anda telah menyesuaikan ramalan pendapatan anda?

Anda dapat mengurangkan kos operasi melalui pertumbuhan pendapatan dan pengurangan kos. Anda dapat meningkatkan keuntungan melalui pengambilan pekerja yang lebih cepat dan pemasaran yang lebih banyak. Tetapi yang mana satu daripada empat tuas ini yang sebenarnya anda kendalikan?

Anda mengawal sepenuhnya tiga daripadanya: kos, pengambilan pekerja dan pemasaran. Tetapi sekarang, bagi kebanyakan syarikat, pendapatan sukar dikawal.

Sekiranya anda belum menyesuaikan ramalan pendapatan anda, pertimbangkan untuk melakukannya sebelum menggunakan strategi ini. Banyak perniagaan mengalami perubahan, pengecutan, dan pelbagai jenis masalah baru. Sebilangan besar syarikat merancang pertumbuhan pendapatan menjadi kurang daripada separuh daripada anggaran sebelumnya. Walaupun sukar untuk diramalkan, anda boleh menggunakan skor kesesuaian produk / pasaran untuk membantu.

Tanya pengguna anda "bagaimana perasaan anda jika anda tidak lagi dapat menggunakan produk tersebut?" dan mengukur peratus yang menjawab "sangat kecewa."

Anda mungkin menganggap bahawa anda kehilangan kebanyakan pengguna yang menjawab "agak kecewa" atau "tidak kecewa". Anda mungkin menganggap bahawa anda mengekalkan kebanyakan pengguna yang menjawab "sangat kecewa". Walaupun bagi syarikat yang mempunyai produk / pasaran yang kuat, ini akan menghasilkan perolehan pendapatan 50% atau lebih.


Cubalah sendiri

Sekiranya anda ingin mencuba strategi ini sendiri, lihat sahaja spreadsheet ini:Yang anda perlukan hanyalah baki tunai semasa anda dan tempoh bertahan yang anda inginkan!


Pandangan penutup

Kita semua prihatin terhadap kesihatan orang yang kita sayangi, dan banyak dari kita mencari cara hidup baru. Perkara terakhir yang kita mahukan adalah kemelesetan yang akan memberi kesan kepada rakan dan keluarga.

Kemelesetan nampaknya tidak dapat dielakkan. Syarikat yang telah mengumpulkan wang perlu memikirkan bagaimana mereka bukan sahaja dapat bertahan, tetapi juga berkembang maju. Bagi kebanyakan syarikat, memperoleh keuntungan akan merangsang momentum jangka panjang. Tetapi bagi kebanyakan syarikat, memilih tempoh bertahan yang tetap akan menjadi jambatan ke mana-mana jika kemelesetan ini buruk.

Saya berpendapat bahawa strategi yang optimum adalah memilih tempoh bertahan yang hendak dijaga, dan kemudian menyesuaikan kos operasi secara berkala untuk mengekalkan landasan ini. Ini sangat mudah difahami, dan membawa kepada kejayaan dalam pelbagai senario. Sekiranya semua syarikat-syarikat yang bersaing menjalankan strategi ini, pemenang pastinya akan yang menjalankannya dengan paling berkesan - seperti yang sepatutnya!


Klik di sini!


Penafian: Catatan blog ini hanya untuk tujuan maklumat dan perbincangan dan bukan merupakan tawaran, sokongan strategi atau nasihat pelaburan dalam bentuk apa pun. pandangan yang dinyatakan dalam catatan blog ini adalah milik pengarang dan mungkin tidak menggambarkan pandangan KCP atau mana-mana gabungannya.

blog counter views

Tiada ulasan: