Pentagon muatnaik tiga video sulit dikatakan UFO - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

Pentagon muatnaik tiga video sulit dikatakan UFO


Pentagon telah mendeklasifikasikan tiga video rahsia Tentera Laut AS yang sebelumnya dibocorkan yang menunjukkan "fenomena udara yang tidak dapat dijelaskan" dan bahawa ada yang percaya dapat menunjukkan Objek Terbang Tidak Dikenal (UFO) dalam usaha "untuk membersihkan kesalahfahaman oleh orang ramai mengenai sama ada rakaman itu sah atau tidak dan wujudkah video-video lain, "kata jurucakap Pentagon.

"Fenomena udara yang diperhatikan dalam video tetap disifatkan sebagai 'tidak dikenali'", kata jurucakap itu.

Video-video tersebut, yang sebelumnya diakui oleh Angkatan Laut sebagai nyata, menangkap apa yang dilihat oleh juruterbang pejuang Tentera Laut di sensor video mereka semasa latihan latihan pada tahun 2004 dan 2015. Video-video tersebut diterbitkan oleh New York Times pada tahun 2017.

"Jabatan Pertahanan telah mengizinkan penerbitan tiga video Angkatan Laut yang tidak diklasifikasikan, satu diambil pada bulan November 2004 dan dua yang lain pada bulan Januari 2015, yang telah beredar di domain awam setelah pembebasan tanpa izin pada tahun 2007 dan 2017," kata Susan Gough, seorang Jurucakap Jabatan Pertahanan dalam satu kenyataan yang dikeluarkan Isnin.

"Setelah tinjauan menyeluruh, jabatan tersebut telah memutuskan bahawa pelepasan yang dibenarkan dari video yang tidak diklasifikasikan ini tidak mendedahkan kemampuan atau sistem sensitif, dan tidak mempengaruhi penyelidikan selanjutnya mengenai serangan ruang udara tentera oleh fenomena udara yang tidak dikenali," kata Gough.


Dua daripada video tersebut disertakan dalam artikel New York Times pada bulan Disember 2017 yang menjelaskan bagaimana pemerintah A.S. menjalankan program untuk menyiasat laporan mengenai objek terbang yang tidak dikenali sehingga 2012.

Video ketiga dikeluarkan pada Mac 2018 oleh Stars Academy of Arts and Science, sebuah kumpulan penyelidikan saintifik swasta.

Siaran tersebut mencetuskan minat baru terhadap apa yang mungkin dipelajari oleh tentera A.S. dari video tersebut dan sama ada bukti tersebut membuktikan adanya UFO.

"Saya boleh memberitahu anda, saya rasa itu bukan dari dunia ini," bekas Komander David Fravour memberitahu media pada tahun 2017 tentang apa yang dilihatnya semasa misi latihan rutin pada 14 November 2004 di lepas pantai California.

"Saya tidak gila, tidak mabuk. Sudah - setelah 18 tahun terbang, saya telah melihat hampir semua perkara yang dapat saya lihat, dan ini memang bukan yang pernah saya lihat."

"Saya tidak pernah melihat apa-apa dalam hidup saya, dalam sejarah penerbangan saya yang mempunyai prestasi, pecutan seperti ini - ingat bahawa perkara ini tidak mempunyai sayap," kata Fravour.

Pada bulan April, 2019 Angkatan Laut mengakui bahawa tersebarnya video telah mendorong pengembangan panduan baru tentang bagaimana juruterbang harus melaporkan penampakan "pesawat yang tidak sah dan / atau tidak dikenali."

Tiada ulasan: