Suri rumah di Kuantan kehilangan RM65,000 ditipu Macau Scam - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

Suri rumah di Kuantan kehilangan RM65,000 ditipu Macau Scam


Kuantan - Seorang suri rumah mendakwa dia ditipu RM65,000 selepas ditipu Macau Scam untuk memindahkan simpanannya ke akaun individu yang tidak dikenali.

Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Pahang Supt Mohd Wazir Mohd Yusof berkata mangsa berusia 53 tahun itu menerima panggilan telefon awal bulan ini dari seorang lelaki yang mendakwa berasal dari Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur.

"Mangsa dimaklumkan bahawa terdapat perintah mahkamah membekukan asetnya akibat kes dan dia diberikan dua jam untuk menyelesaikan perkara itu.

"Takutkan hukuman penjara, mangsa mematuhi semua arahan untuk memindahkan wang itu ke dalam akaun bank suspek dan juga ditujukan untuk tidak memberitahu sesiapa," katanya di sini hari ini.

Mohd Wazir berkata suri rumah hanya sedar bahawa dia telah ditipu semalam selepas berkongsi perkara itu dengan ahli keluarganya sebelum membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Temerloh pada waktu petang.

Dalam kes yang berasingan, seorang doktor berusia 44 tahun ditipu selepas menerima panggilan telefon daripada seorang lelaki yang mendakwa sebagai seorang anggota polis dengan gelaran "Datuk" dan kehilangan kira-kira RM23,000 simpanannya selepas berkongsi maklumat peribadi

Menurut Mohd Wazir, mangsa mendapat panggilan telefon daripada seorang lelaki yang mendakwa sedang menyiasat tunggakan cukai pendapatan sebuah syarikat yang didakwa didaftarkan di bawah namanya.

"Suspek kemudian mengambil butiran bank peribadi mangsa untuk siasatan dan kemudian, mangsa mendapati bahawa RM23,000 telah diambil dari akaun simpanannya," katanya.

Mangsa kemudian membuat laporan polis di IPD Rompin.

Mohd Wazir berkata polis menyiasat kedua-dua kes mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan kerana menipu.

blog counter views

Tiada ulasan: