Jemaah tabligh dari Kuantan positif COVID19 - Menteri Kesihatan - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

Jemaah tabligh dari Kuantan positif COVID19 - Menteri KesihatanKuala Lumpur - Seorang pesakit koronavirus di Malaysia yang dikaitkan dengan kes Covid-19 yang pertama di negara Brunei telah melihat sekurang-kurangnya dua kes yang disahkan di negara ini, kata pegawai kesihatan hari ini.

Ini berlaku walaupun Malaysia berpendapat bahawa ia lebih bersedia untuk mengandung dan menghadapi wabak koronavirus novel di negara ini, walaupun klasifikasi pandemik Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) yang baru diumumkan.

Menteri Kesihatan, Dr Adham Baba berkata, kerja pengesanan hubungan rapat yang dilakukan oleh kementeriannya mengenai Pesakit 131 telah mengenal pasti dua kes coronavirus yang disahkan - satu di Tawau, Sabah dan satu lagi di Kuantan, Pahang - yang dikaitkan dengan perhimpunan awam yang mereka hadiri di sebuah masjid di Selangor dari 27 Februari hingga 1 Mac.

"Kami kini menjejaki mereka," katanya pada sidang akhbar di Institut Latihan Kementerian Kesihatan (KKM) selepas melakukan lawatan kerja ke Hospital Sungai Buloh, merujuk kepada 10,000 penonton yang menghadiri acara dua minggu lalu .

"Saya merayu kepada semua yang menghadiri perhimpunan tabligh di Masjid Sri Petaling untuk datang ke hadapan untuk kami melakukan ujian," katanya sambil menyatakan bahawa kementerian itu tidak tahu identiti semua orang yang hadir.

Bagaimanapun, beliau berhenti memanggil penggantungan solat Jumaat atau perhimpunan awam di tempat ibadat, memetik Menteri Hal Ehwal Agama De Facto, Zulkifli Mohamad Al-Bakri, yang hari ini berkata tidak perlu melakukan ini buat masa ini.

WHO awal hari ini mengisytiharkan wabak koronavirus novel sebagai pandemik - istilah yang dinamakan agensi kesihatan awam sebagai penyakit serius yang menyebarkan secara tidak terkawal secara global. Ia tidak dilakukan dalam tempoh 11 tahun.

Malaysia telah melaporkan 149 kes koronavirus setakat ini - satu angka yang dikatakan Dr Adham kekal tidak berubah setakat ini, tetapi bergantung kepada pembaharuan harian Covid-19 oleh Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham, namun akan dikeluarkan pada masa akhbar.

Dua kelompok novel coronavirus telah dilaporkan di Malaysia, yang pertama telah berjaya dimuatkan, menurut Dr Adham. Walau bagaimanapun, cluster kedua adalah membimbangkan, katanya, sambil menyatakan bahawa ia telah tersebar ke Brunei.

Seorang lelaki warga Brunei berusia 53 tahun pulang dari Kuala Lumpur pada 3 Mac dan mula menunjukkan gejala empat hari kemudian. Sebanyak 11 kes telah dilaporkan di sana, semuanya dikaitkan dengan perhimpunan massa Malaysia mubaligh Islam yang mereka semua hadir.

Hari ini mendedahkan bahawa kira-kira 5,000 rakyat Malaysia menghadiri konvensyen tabligh di Masjid Sri Petaling dari 27 Feb dan 1 Mac, termasuk beberapa dari Singapura.

Sementara itu, Dr Noor Adham berkata persiapan oleh MOH untuk menghadapi pandemik koronavirus berada pada "tahap tertinggi", sambil menyatakan bahawa pegawai kesihatan di sini telah dapat membendung kes-kes daripada penyebaran.

Katanya walaupun Alat Perlindungan Peribadi (PPE) bagi pekerja penjagaan kesihatan barisan hadapan seperti topeng muka semakin berkurangan, langkah-langkah sedang diambil untuk memastikan bekalan sahamnya mencukupi untuk semua.

"Saya dimaklumkan bahawa kami mempunyai cukup tempat tidur, wad, dan kakitangan di Hospital Sungai Buloh untuk penyelarasan kes positif Covid-19, atau orang yang tidak disiasat," tambah Dr Adham, merujuk kepada penyakit berjangkit kebangsaan yang baru ditakrifkan pusat.

"Dan di negara kita - jangan risau - kita mempunyai 12 (kerajaan) hospital yang boleh merawat Covid-19 dan yang mempunyai makmal ... dan kami mempunyai 57 hospital di seluruh negara yang dapat dilakukan (Covid-19) pemeriksaan.

"Ini adalah status terkini yang kami dapat memberitahu (orang awam): kami bersedia sepenuhnya apabila berlaku, apa yang digambarkan oleh WHO, pandemik Covid-19."

Mengenai sama ada Malaysia akan memasukkan lebih banyak negara dengan wabak Covid-19 mengenai larangan perjalanan sedia ada, Dr Adham berkata Kabinet hanya memutuskan untuk melakukan ini untuk pelancong dari Iran, Itali, dan Korea Selatan, dan beberapa bahagian China - buat masa sekarang.

Beliau juga menjelaskan keputusan untuk menyertakan beberapa wilayah seperti Hokkaido di Jepun dalam senarai itu didasarkan pada kadar kematian Covid-19, bukan hanya jumlah kes koronavirus yang telah disahkan di kawasan tertentu.

Dr Adham juga mengatakan tidak terdapat kes-kes yang sporadis di negara ini, hanya kelompok, walaupun dakwaan awal Dr Noor Hisham bahawa satu kes sporadik telah dikenal pasti dari pemeriksaan Covid-19 di kalangan 600 kes penyakit seperti influenza atau jangkitan pernafasan akut teruk dan dengan tiada sejarah perjalanan ke negara-negara Covid-19 yang dilanda penyakit. KKM juga dilaporkan telah memadamkan tweet mengenai perkara ini.

"Baiklah, ini bukan kes sporadis," kata Dr Adham ketika ditanya mengenai kenyataan Dr Noor Hisham. "Sporadis bermakna di dalam negara. Kami mempunyai kelompok yang saling berkaitan. "

Ditanya lagi mengenai kenyataan itu, Dr Adham menjawab: "Tidak, hanya DG akan memberi kenyataan kemudiannya dengan siaran akhbar, untuk menjelaskan."

Kemas kini pukul 9.15 malam:

Dr Noor Hisham mengumumkan bahawa sembilan kes baru Covid-19 telah disahkan, menjadikan jumlah keseluruhan di Malaysia kepada 158. Enam pesakit telah pulih, menjadikan jumlahnya dikeluarkan dari hospital sebanyak 32 kes. Tiga sedang dirawat di unit rawatan intensif.

Dia juga menggesa mereka yang menghadiri acara Seri Petaling Mosque untuk menghubungi pejabat kesihatan negeri terdekat untuk memberi contoh jika mereka berisiko tinggi untuk menghidap coronavirus.

blog counter views

Tiada ulasan: