COVID19: Bantuan zakat sara hidup MUIP untuk golongan asnaf di Pahang - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

COVID19: Bantuan zakat sara hidup MUIP untuk golongan asnaf di Pahang

Kuantan - Rakyat negeri Pahang dikalangan golongan asnaf yang terjejas akibat wabak COVID-19 dan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang merencatkan sumber pendapatan mereka yang kebanyakannya kais pagi makan pagi, kais petang makan petang boleh memohon bantuan zakat asnaf Majlis Ugama Islam & Adat Resam Melayu Pahang (MUIP).

Permohonan secara atas talian boleh dibuat melalui easnaf.muip.gov.myGolongan Asnaf yang layak menerima wang zakat ialah:

Firman Allah swt dalam surah at Taubah ayat 60 bermaksud:

“Sesungguhnya sedekah-sedekah (zakat) itu hanya untuk orang-orang fakir dan orang-orang miskin dan amil-amil dan muallaf yang dijinakkan hati-hati mereka dan hamba-hamba yang hendak memerdekakan dan orang-orang berhutang dan untuk (dibelanjakan pada jalan Allah dan orang-orang musafir (yang keputusan) dalam perjalanan”.

1 Fakir (al Fuqara)
➡Orang yang tiada harta pendapatan yang mencukupi untuknya dan keperluannya. Tidak mempunyai keluarga untuk mencukupkan nafkahnya seperti makanan, pakaian dan tempat tinggal. Contohnya ia memerlukan RM10 sehari tetapi hanya mampu RM3 sahaja.

2 Miskin (al-Masakin)
➡Mempunyai kemampuan usaha untuk mendapatkan keperluan hidupnya akan tetapi tidak mencukupi sepenuhnya seperti ia memerlukan RM10 tetapi hanya memperoleh RM8.

3 Amil
➡Orang yang dilantik untuk memungut dan mengagih wang zakat.

4 Muallaf
➡Seseorang yang baru memeluk agama Islam.

5 Riqab
➡Seseorang yang terbelenggu dan tiada kebebasan diri.

6 Gharimin
➡Penghutang muslim yang tidak mempunyai sumber untuk menjelaskan hutang yang diharuskan oleh syarak pada perkara asasi untuk diri dan tanggungjawab yang wajib ke atasnya.

7 Fisabilillah
➡Orang yang berjuang, berusaha dan melakukan aktiviti untuk menegakkan dan meninggikan agama Allah.

8 Ibnus Sabil
➡Musafir yang kehabisan bekalan dalam perjalanan atau semasa memulakan perjalanan dari negaranya yang mendatangkan pulangan yang baik kepada Islam dan umatnya atau orang Islam yang tiada perbekalan di jalanan.

blog counter views

Tiada ulasan: