COVID19: Bagaimana Coronavirus boleh menjangkiti anda (tanpa disedari) - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

COVID19: Bagaimana Coronavirus boleh menjangkiti anda (tanpa disedari)


Mengapa perlu Perintah Kawalan Pergerakan dan berkurung di rumah? Katakanlah jika kerajaan tidak membendung pergaulan sosial, anda memanggil kawan dan mengatur bertemu untuk lepak minum. Anda memilih kedai mamak dengan tempat duduk luar, lebih selesa. Seperti biasa, anda mengambil langkah berjaga-jaga yang munasabah: Anda menggunakan pembersih tangan, duduk jauh dari pelanggan lain, dan cuba mengelakkan menyentuh wajah anda. Sebahagian daripada anda merasakan bahawa coronavirus ini diperbesar-besarkan.

Apa yang anda tidak tahu ialah lapan hari yang lalu, bapa kawan anda adalah peserta majlis tabligh di Masjid Sri Petaling, di mana dia mendapat novel coronavirus dari seorang dari peserta yang baru pulang dari Korea. Tiga hari selepas itu, dia terbatuk-batuk sebelum membuka pintu rumahnya untuk mengalu-alukan anaknya pulang. Air liur pesakit COVID-19 boleh menampung zarah virus setengah trilion setiap sudu teh, dan aerosol batuknya menjadi kabus yang menyebar. Ketika rakan anda berjalan melalui pintu, dia mengambil nafas dan 32,456 zarah virus hinggap di lapisan mulut dan tekaknya.

Sejenak selepas itu, virus telah berlipat ganda di dalam tubuhnya. Dan semasa dia bercakap, pernafasannya di atas lapisan lembap kerongkong mewujudkan titisan lendir yang sarat dengan virus yang bersebaran ke udara dan di atas meja anda. Sesetengah menetap pada makanan yang belum dimakan di atas pinggan, ada yang hanyut ke jari anda, yang lain ditarik ke dalam sinus hidung anda atau menetap di kerongkong anda. Pada masa anda menghulurkan tangan anda untuk mengucapkan selamat tinggal, tubuh anda membawa 43,654 zarah virus. Apabila anda selesai berjabat tangan, jumlah itu meningkat sehingga 312,405.

Salah satu titisan akan masuk ke dalam saluran paru-paru anda dan menetap di permukaan yang hangat, basah, menyebarkan zarah virus ke salutan lendir tisu. Setiap zarah adalah bulat dan sangat kecil; jika anda membesarkan rambut manusia supaya ia selebar padang bola sepak, zarah virus akan menjadi empat inci. Membran luar virus ini terdiri daripada lapisan berminyak yang didalamnya molekul protein bergerigi yang dipanggil S protein. Di tengah-tengah zarah virus adalah sejenis gegelung RNA, bahan genetik virus. Bahan muatan.

Sementara virus bergerak melalui lendir paru-paru, ia merebak menjadi salah satu sel yang terdapat di permukaan paru-paru. Sel ini jauh lebih besar daripada virus itu; pada skala padang bola sepak, ia adalah 26 kaki lebarnya. Satu bilion tahun evolusi telah melengkapkannya untuk menentang penyerang. Tetapi ia juga mempunyai kelemahan - serangan pintu belakang. Meliputi permukaannya adalah sejenis protein yang dikenali sebagai angiotensin converting enzyme 2, atau reseptor ACE2. Biasanya, molekul ini memainkan peranan dalam memodulasi aktiviti hormon dalam badan. Hari ini, ia akan berfungsi sebagai penambat untuk coronavirus.

Oleh kerana S protein bertemu dengan sel permukaan paru-paru, bentuknya sepadan dengan ACE2 begitu rapat sehingga ia melekat padanya seperti pelekat. Membran virus kemudian bersatu dengan membran sel, menumpahkan kandungan RNA ke dalam sel paru-paru. Virus ini masuk.

RNA virus menjadi sibuk. Sel ini mempunyai bahan genetiknya sendiri, DNA, yang menghasilkan serpihan tersalin sendiri dalam bentuk RNA. Ini disalin secara berterusan dan dihantar ke dalam badan utama sel, di mana mereka memberi arahan untuk membuat protein yang menjalankan semua fungsi sel. Kompleks RNA dan protein ini yang disebut ribosom.

Sebaik sahaja RNA virus menemui ribosom, ribosom itu mula membacanya dan membina protein virus. Protein ini kemudian membantu RNA virus untuk menyalin dirinya sendiri, dan salinan-salinan ini kemudian merampas lebih banyak ribosom sel. Protein virus lain menghalang sel daripada melawan balik. Tidak lama lagi operasi normal sel itu benar-benar ditenggelami oleh tuntutan RNA virus, kerana tenaga dan jenteranya dipaksa membina komponen-komponen virus replika yang banyak.

Di masa mereka dihasilkan, komponen-komponen ini dipindahkan ke sejenis tali sawat penghantar selular ke arah permukaan sel. Membran virus dan S protein membungkus gegelung RNA, dan zarah baru siap. Ia dikumpul secara gelembung dalaman, dipanggil vesikel, yang bergerak ke permukaan, terbuka, dan melepaskan  puluhan dan ratusan ribu zarah virus baru ke dalam badan anda.

Sementara itu, S protein yang tidak dimasukkan ke dalam virus baru membenamkan diri terus ke dalam membran sel tuan rumah supaya ia menjejalkan ke permukaan sel bersebelahan, seperti kapal lanun yang menyerang pedagang yang tidak berdaya. Kedua-dua sel itu kemudian bersatu, dan seluruh rangkaian RNA virus bergerak ke dalam sel tuan rumah yang baru.

Seluruh paru-paru, tekak, dan mulut anda, operasi ini berulang-ulang, sel demi sel ditembusi dan digodam. Dengan mengandaikan bahawa virus itu bertindak seperti SARS, setiap generasi jangkitan mengambil masa sehari dan boleh membiak virus sebanyak sejuta kali. Virus yang direplikasi menumpahkan lendir, menyerang aliran darah, dan mengalir melalui sistem pencernaan.

Anda tidak merasakan apa-apa. Sebenarnya, anda masih berasa sangat baik. Selepas bertemu dengan rakan anda, anda bersama pula dengan isteri anda, dan dia bersetuju untuk berjalan-jalan dengan anda di taman. Anda berharap bahawa ini bukan cerita akhir-zaman, topeng muka yang dipakai ibarat membunuh kerisauan itu. Isteri anda memberi anda pelukan hangat apabila anda meninggalkannya di rumah untuk bersama dengan anak-anak. Apa yang dia tidak tahu adalah satu jam sebelum ini, anda bersama dengan rakan anda dan tidak mencuci tangan dengan sempurna. Virus yang tidak kelihatan yang anda tinggalkan di bajunya mengandungi 893,405 zarah virus. Empat puluh tujuh saat selepas dia pulang, dia akan menyentuh bajunya dan kemudian menggaru gatal di pangkal hidungnya sebelum dia mencuci tangannya. Pada masa itu, 9,404 zarah virus akan dipindahkan ke wajahnya. Dalam masa lima hari, sebuah ambulans akan membawanya ke hospital bersama dengan anak-anak anda.

Seperti kereta lama yang kerap rosak, akhirnya dibiarkan berkarat dan menjadi besi buruk, sel-sel yang dijangkiti memuntahkan zarah virus sehingga mereka luput. Sebagai serpihan sel-sel yang disintegrasikan merebak melalui aliran darah anda, sistem imun anda akhirnya merasakan bahawa ada sesuatu yang tidak kena. Sel darah putih mengesan serpihan sel-sel mati dan mengeluarkan bahan kimia yang disebut sitokin yang berfungsi sebagai isyarat penggera, mengaktifkan bahagian-bahagian lain sistem imun untuk bertindak. Apabila sel-sel imun mengenal pasti sel yang telah dijangkiti, mereka menyerang dan memusnahkannya. Di dalam badan anda, pertempuran mikroskopik berlaku antara sel virus dengan sistem imun anda. Apabila pembunuhan beramai-ramai meletus, suhu badan meningkat dan kawasan yang dijangkiti menjadi meradang.

Dua hari kemudian, ketika sedang makan tengah hari, anda merasa meloya ingin muntah. Anda berbaring dan tidur selama beberapa jam. Apabila anda bangun, anda menyedari bahawa keadaan anda menjadi lebih buruk. Dada anda terasa ketat, dan anda mendapat batuk kering yang tidak akan berhenti. Anda tertanya-tanya: Adakah ini ia? Anda ke kabinet ubat anda dengan sia-sia dan akhirnya mencari termometer di dalam almari anda. Anda meletaknya di bawah lidah anda seminit dan kemudian membaca hasilnya: 38.8 darjah celcius. Ah sudah, anda berfikir, dan merangkak kembali ke tempat tidur. Anda mengatakan kepada diri sendiri bahawa ia mungkin hanya selesema biasa, dan bahkan jika lebih teruk lagi, anda muda lagi dan sihat. Anda tidak berada dalam kumpulan berisiko tinggi.

Anda betul, mungkin. Bagi kebanyakan orang yang dijangkiti dengan coronavirus, itu adalah sejauh mana ia berlaku. Dengan rehat dan tidur, mereka menjadi lebih baik. Tetapi untuk sebab-sebab yang saintis tidak fahami, kira-kira 20 peratus orang jatuh sakit teruk. Walaupun anda masih muda, anda mungkin salah seorang daripada mereka.

Selepas empat hari demam panas dan rasa sakit, anda menyedari bahawa anda lebih sakit berbanding sebelumnya. Anda telah mendapat batuk kering akut sehingga punggung anda sakit. Berjuang untuk bernafas, anda memesan Grab dan pergi ke hospital yang terdekat. (Anda meninggalkan 376,345,090 zarah virus pada pelbagai permukaan kereta dan  323,443,865 lagi terapung dalam aerosol di udara.)

Di hospital, anda diperiksa dan dihantar ke wad pengasingan. Oleh kerana doktor menunggu keputusan ujian untuk coronavirus, mereka mengendalikan CT scan paru-paru anda, seperti kaca yang menunjukkan tompok kabur yang disebabkan oleh cecair terkumpul di mana pertempuran sistem imun adalah yang paling sengit . Bukan sahaja anda mendapat COVID-19, tetapi ia membawa kepada jenis radang paru-paru yang berbahaya yang disebut sindrom akut-pernafasan, atau ARDS.

Dengan semua katil biasa yang sudah diduduki oleh ramai penghidap COVID-19, anda diberi sebuah katil di dalam bilik bersama lima pesakit lain. Doktor memasang IV untuk membekalkan badan anda dengan nutrien dan cecair serta ubat antiviral. Dalam satu hari ketibaan anda, keadaan semakin merosot. Anda muntah selama beberapa hari dan mula berhalusinasi. Kadar jantung anda perlahan hingga 50 denyutan seminit. Apabila pesakit di bilik sebelah meninggal, doktor mengambil ventilator yang dia gunakan dan meletakkannya ke anda. Pada masa jururawat memasukkan tiub endotracheal ke kerongkong anda, anda hanya setengah sedar. Anda hanya berbaring sambil jururawat melekat pita pada tiub.

Anda semakin nazak. Sistem imun anda telah masuk ke fasa "Cytokine release syndrome" - yang intensitinya sudah ke tahap ia tidak lagi bertarung dengan jangkitan virus tetapi sel-sel badan sendiri. Sel darah putih menyerang paru-paru anda, memusnahkan tisu. Cecair mengisi alveolar kecil yang biasanya membiarkan darah menyerap oksigen. Secara efektif, anda sedang lemas, walaupun dengan ventilator mengepam udara yang diperkayakan oksigen ke dalam paru-paru anda.

Bukan itu yang paling buruk. Tindak balas imun adalah sedemikian rupa sehingga di bawah serangannya, organ-organ di seluruh tubuh gagal berfungsi, suatu proses yang dikenali sebagai sindrom disfungsi-organ atau MODS. Apabila hati anda gagal, ia tidak dapat memproses toksin daripada darah anda, jadi doktor anda tergesa-gesa untuk menghubungkan anda ke mesin dialisis sepanjang hari. Kekurangan oksigen, sel-sel otak anda akan mati.

Anda bertarung antara kehidupan dan kematian. Sekarang anda telah tergelincir ke MODS, peluang anda adalah 50-50 atau lebih teruk. Ditambah pula hakikat bahawa pandemik telah menyebabkan sumber-sumber hospital terhad, harapan anda semakin tipis.

Terbaring di katil anda, anda samar-samar mendengar apabila anda dipasangkan ke mesin extracorporeal-membrane-oxygenation (ECMO). Ini akan mengambil alih kerja jantung dan paru-paru dan semoga anda terus hidup sehingga tubuh anda dapat kembali ke keseimbangan.

Dan kemudian, anda dibanjiri dengan rasa tenang yang luar biasa. Anda merasakan bahawa anda telah mencapai hakikat perjuangan anda. Yang paling teruk telah berakhir. Dengan serangan virus yang begitu hebat dikalahkan, sistem imun badan anda akan berundur, dan anda akan memulakan perjalanan yang perlahan untuk pemulihan sepenuhnya. Beberapa minggu dari sekarang, doktor akan mengeluarkan tiub dari kerongkong dan menjauhkan diri dari ventilator. Selera makan anda akan kembali, dan warna akan kembali ke pipi anda, dan pada pagi April Fool anda akan melangkah ke udara segar dan memanggil isteri dan anak-anak untuk datang menjemput anda.

Itulah yang dibayangkan oleh fikiran anda secara separa sedar ketika itu, kerana sel-sel terakhir korteks cerebral anda pecah dalam gelombang starburst, seperti alga yang bercahaya di lagun tengah malam. Di dalam wad pengasingan, EKG anda menunjukkan flatline. Doktor mengambil ventilator dan memberikannya kepada pesakit lain yang tiba pagi ini. Dalam rekod rasmi pandemik COVID-19 Malaysia, anda akan direkodkan sebagai mangsa ke 1,185.

blog counter views

Tiada ulasan: