Rizab Persekutuan AS gantung eksekutif Goldman Sachs terlibat skandal 1MDB - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

Rizab Persekutuan AS gantung eksekutif Goldman Sachs terlibat skandal 1MDB

Jho Low (kiri), Andrea Vella (tengah) dan Tim Leissner (kanan)


Lembaga Rizab Persekutuan AS pada hari Selasa mengumumkan bahawa ia secara kekal menggantung Andrea Vella, eksekutif kanan di Goldman Sachs, dari industri perbankan untuk peranannya dalam pembiayaan Goldman Sachs untuk membiayai penipuan 1MDB.

Goldman Sachs menyusun tawaran bon pada 2012 dan 2013 untuk 1Malaysia Development Berhad (1MDB), syarikat pembangunan dan pelaburan milik negara Malaysia.

Perintah persetujuan menyatakan bahawa Vella gagal memaklumkan penglibatan Jho Low pada pihak atasan dalam penawaran bon. 

Jho Low adalah individu yang dalam pengetahuan Goldman Sachs, dan penglibatannya meningkatkan potensi risiko jaminan yang tinggi.

Tim Leissner bersama Najib Razak dan Azman Mokhtar pada satu majlis Khazanah Nasional (2013)

Jho Low dan dua bekas pekerja Goldman Sachs, Tim Leissner dan Roger Ng, telah dikenakan denda dan penjara oleh Jabatan Keadilan AS untuk mengambil bahagian dalam skim untuk mengalihkan hasil penawaran bon dari 1MDB untuk faedah peribadi mereka dan menyogok pegawai kerajaan tertentu di Malaysia dan Abu Dhabi .

Pada bulan Mac 2019, Rizab Persekutuan secara kekal melarang Leissner dari perbankan dan mendenda $ 1.42 juta untuk peranannya dalam skim untuk mengalihkan hasil bon. Ng kini dilarang daripada perbankan oleh Rizab.

Siaran awam oleh Lembaga Rizab Persekutuan AS. Lihat sepenuhnya di sini.


blog counter views

Tiada ulasan: