Polis anti jenayah diserang dengan simbahan asid - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

Polis anti jenayah diserang dengan simbahan asidKuantan - Seorang sarjan polis mengalami kecederaan melecur selepas disimbah dengan cecair asid oleh individu yang menyamar sebagai penghantar barang di depan rumahnya di Taman Mahkota Putra, di sini pada Isnin.

Anggota polis yang berumur 50-an dan bertugas di unit STAGG Pahang, mengalami kecederaan di dada, tangan dan lehernya pada pukul 6 petang.

Difahamkan, seorang lelaki telah tiba di rumahnya pada motosikal dan meminta mangsa atas alasan untuk menyampaikan hamper makanan.

Anggota polis itu melangkah keluar dan memeriksa hamper sebelum menerimanya.

Rakaman serangan yang dirakam pada kamera keselamatan litar tertutup yang dipasang di rumah polis itu menunjukkan bahawa ketika mangsa berjalan menghampiri hamper tersebut, suspek mendekati dia dari belakang dengan sebotol cairan asid.

Nasib baik, polis itu berbalik dan sebaik penyerang memercikkan cairan ke arahnya, mangsa berjaya menutup wajahnya dengan hamper.

Anggota polis itu kemudian melemparkan hamper itu kepada penyerangnya sebelum cepat mencabut kemejanya yang terkena cecair asid.

Ketika penyerang melompat pada motosikalnya dan dipercepat untuk melarikan diri, detektif itu mengejar dengan berjalan kaki tetapi kehilangan penyerangnya.

Seorang wanita yang dipercayai isteri mangsa juga dilihat berlari untuk membantu mangsa.

Penyerang nampaknya telah bersiap sedia dengan pakaian overall dan topeng muka mungkin untuk mengelakkan terkena asid sekiranya rancangannya gagal.

Ketua Polis Pahang, Datuk Abdul Jalil Hassan ketika dihubungi hari ini berkata reaksi cepat anggota polis menyekat serangan dengan hamper itu telah menghindari kecederaan parah yang mungkin dia alami.

Beliau berkata polis percaya motif serangan itu berkaitan dengan kerja rasmi sarjan di mana dia telah menumpaskan beberapa sindiket jenayah.

"Dia adalah kakitangan yang berdedikasi yang komited terhadap tugasnya dan tidak pernah mempunyai sebarang masalah disiplin. Baru-baru ini, dia telah menumpaskan sindiket pemerdagangan manusia dan menyelesaikan beberapa kes penipuan dengan penangkapan beberapa orang. Kami percaya serangan ini adalah tindak balas oleh sindiket yang ditumpaskannya. Kami telah mengumpulkan beberapa petunjuk dan usaha untuk mengesan penyerang sedang berjalan, "katanya kepada Theun.

Abdul Jalil berkata anggota polis yang cedera itu dipindahkan ke unit kecederaan kebakaran Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM) untuk rawatan khusus.

Dia berada dalam keadaan stabil.

Tiada ulasan: