Misteri harta karun tersembunyi Sultan Mahmud Shah - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

Misteri harta karun tersembunyi Sultan Mahmud ShahDikatakan ketika Melaka diserang Portugis pada 1511, Sultan Melaka ketika itu, Sultan Mahmud Shah telah mengarahkan untuk disembunyikan sebahagian besar harta-harta yang berharga dari pengetahuan Portugis.

Portugis hanya berjaya memperoleh 1/3 daripada harta kekayaan Melaka yang sebenar. Sebanyak 2/3 harta kekayaan Melaka yang lain dipercayai masih tersimpan di sekitar kota dan negeri Melaka di ruang-ruang bawah tanah dengan dinding kebal dan kukuh.

Pemerintah Melaka sebelum kejatuhan Sultan Mahmud Syah tidak pernah mengalami kemelesetan ekonomi. Menerusi setiap pemerintahan, harta kekayaan Melaka yang terkumpul adalah melalui ufti yang dihantar, transaksi perdagangan dan juga rampasan perang yang didapati dari kerajaan sekitar yang menentang Melaka. 

Setiap Sultan Melaka mempunyai bilik simpanan harta yang berbeza. Ini menjadikan khazanah harta Melaka sentiasa meningkat dan bertambah. 

Terdapat catatan yang mengatakan bilik simpanan harta Sultan Alauddin Shah Melaka mempunyai tiga tan emas selain harta-harta lain. Harta ini telah dirampas oleh Portugis dan menjadi sebahagian daripada harta yang dibawa balik ke Portugal.Di bawah Istana Melaka terdapat gedung bawah tanah. Gedung ini cukup besar untuk digunakan bagi menyimpan emas dan perak Sultan Melaka. 

Bangunan bawah tanah ini tidak musnah selepas istana tersebut hangus terbakar. Pihak Portugis telah menemuinya di sebalik runtuhan kebakaran Istana Melaka. 

Pembinaan Istana Melaka bukan sekadar sebagai tempat kediaman dan juga pentadbiran, tetapi juga tempat penyimpanan harta peribadi sultan. 

Istana Melaka bukan sahaja melibatkan pembangunan di permukaan tanah malah turut melibatkan pembinaan di bahagian bawah lantai istana itu sendiri. Setiap Istana Melaka dipercayai mempunyai ruang bawah tanah yang sama. 

Setiap Sultan Melaka mempunyai simpanan harta yang berbeza-beza. Walaupun pembinaan ruang ini tidak disebutkan oleh Tun Seri Lanang dalam pembinaan kompleks Istana Melaka, namun pihak Portugis telah mengesahkan perkara ini. 

Ruang ini merupakan sesuatu yang praktikal dan turut dibina oleh kebanyakan bangunan penting pentadbiran di seluruh dunia. Ia mengurangkan kos menyelenggara keselamatan harta simpanan dan juga mengawal kerahsiaan lokasi sebenar harta Sultan Melaka. 

Setiap bangunan di Kota Melaka penuh dengan harta. Semasa Sultan Mahmud Syah Melaka berundur, harta yang terdapat di rumah ini menjadi habuan kepada Portugis yang menjarah seluruh kota. 

Kebanyakan barangan berharga yang ditemui semasa penggeledahan ialah kapur barus, kasturi yang disimpan di dalam belanga, peti-peti yang menyimpan sutera, kain satin, kain taf, sutera putih, kapur, kayu cendana, jongkong emas, mutiara, tembikar dan kayu gaharu. 

Barangan ini telah menjadi harta rampasan kepada askar Portugis yang menawan Kota Melaka. Mereka mengambil masa beberapa hari bagi mengambil semua harta ini. Sebahagian harta yang terlalu besar dan sukar dibawa dikumpulkan di kawasan tengah laluan-laluan di Kota Melaka. 

Harta yang ditemui ini mencerminkan struktur ekonomi penduduk Melaka yang aktif dalam kegiatan ekonomi perniagaan dan perdagangan berbanding kegiatan ekonomi lain.

Istana Melaka mempunyai peti berkaki bertatahkan permata. Semasa Portugis menawan Istana Sultan Mahmud Syah Melaka, mereka mendapati istana ini memiliki sebuah peti besar berkaki dan dipenuhi dengan permata yang bernilai 60,000 cruzado. 

Selain itu juga, terdapat empat balang emas yang mengandungi minyak wangi, bekas emas yang mengandungi butiran mutiara selain gadis cantik yang bertugas sebagai dayang istana. 

Ini menunjukkan Istana Melaka pada masa itu dihiasi dengan perabot mahal dan mempunyai kualiti kesenian yang tinggi. 

Kepelbagaian barangan mewah di Istana Melaka menunjukkan tahap kemewahan dan kemampuan materialistik Kesultanan Melaka adalah jauh lebih tinggi jika dibandingkan dengan kerajaan Portugal itu sendiri. 

Sekaligus situasi ini menolak pandangan sesetengah pihak yang menggambarkan masyarakat Melayu pada masa lalu adalah mundur dan tidak bertamadun. 

Citarasa yang mewah juga menunjukkan masyarakat di Melaka telah melepasi tahap masyarakat primitif dan menjadi masyarakat yang bertamadun.


blog counter views

Tiada ulasan: