Menara Kuantan 188 dibuka tahun ini - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

Menara Kuantan 188 dibuka tahun iniKuantan - Menara Kuantan 188, yang dahulunya dikenali sebagai Menara Teruntum, akan dibuka kepada pengunjung sebelum akhir tahun ini.

Menteri Besar Datuk Wan Rosdy Wan Ismail berkata menara 180m, sebuah projek Majlis Pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECERDC), merupakan mercu tanda terbaru dan tertinggi di bandar.

"Menara Kuantan 188 akan beroperasi sebelum akhir tahun ini. Menara itu akan menduduki tempat kedua selepas Menara Kuala Lumpur (421m).

"ECERDC telah bekerjasama rapat dengan kerajaan negeri melaksanakan pelbagai projek awam berimpak tinggi termasuk Pekan Waterfront dan Titik Tengah Semenanjung di Temerloh," katanya dalam ucapannya semasa majlis penyerahan antara ECERDC dan kerajaan negeri di menara di sini. pada hari Rabu.

Ketua Pegawai Eksekutif ECERDC, Baidzawi Che Mat berkata mercu tanda baru itu, menara tertinggi di Pantai Timur, akan menjadi ikon baru untuk memacu sektor pelancongan negeri dan menjana aktiviti sosio-ekonomi yang dapat memberi manfaat kepada rakyat.

Beliau berkata konsep reka bentuk menara itu, dengan profil tegak dan tajamnya, diilhamkan oleh bentuk tip tradisional lembing Melayu, seperti yang terdapat pada lapisan senjata Pahang.

"Reka bentuk dek tontonan menara diilhamkan oleh bunga dan daun tumbuhan White Teruntum.

Kuantan 188 akan melengkapkan tarikan dan destinasi pelancongan yang lain di Pahang.

"Meja geladak, restoran dan aktiviti lain yang terdapat di menara itu, serta tarikan di sekitarnya akan menjadi magnet pelancongan selama bertahun-tahun akan datang," katanya dalam ucapannya.

Pengunjung ke menara itu akan dapat menikmati naik menggunakan dua lif lif kaca ke dek pemerhatian tinggi 104m untuk pandangan mata burung 360 darjah modal negara.

Sebuah restoran yang terletak 98m di atas paras tanah juga menawarkan pemandangan hebat Kuantan dan Sungai Kuantan.

Tiada ulasan: