Krisis politik Malaysia: Agong interview 221 ahli parlimen bermula hari ini - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

Krisis politik Malaysia: Agong interview 221 ahli parlimen bermula hari iniKuala Lumpur - Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah akan menemubual 90 ahli Parlimen hari ini, untuk memutuskan peranan perdana menteri dan seterusnya membentuk kerajaan baru.

Datuk Pengelola Bijaya Diraja, Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin dalam taklimat khas kepada media berkata setiap Ahli Parlimen akan diberi antara 2 dan 3 minit setiap satu, mulai jam 2.30 petang, kali pertama kaedah sedemikian digunakan di Malaysia.

Agong dalam pada itu berkenan menyantuni dan menyampaikan bungkusan makanan segera McDonald’s kepada kumpulan petugas media yang ‘berkampung’ di luar pintu 2 Istana Negara tengah hari tadi, Al-Sultan Abdullah bertitah ringkas dalam bahasa Inggeris:

“We are very concerned. Be patient. Let me do my duty. I hope to find the best solution for the country.” (Kita amat prihatin. Bersabarlah, biar saya laksanakan tanggungjawab. Saya berharap dapat mencari jalan penyelesaian terbaik demi negara).

"Wawancara peribadi akan dilakukan oleh Yang Mulia, dan disaksikan oleh Ketua Setiausaha Negara Datuk Seri Zuki Mohd Ali," katanya sambil menambah bahawa wawancara itu dijangka berakhir jam 7 malam.

Temu bual peribadi, Ahmad Fadil berkata, selepas peletakan jawatan Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai perdana menteri semalam.

Ahmad Fadil berkata proses itu akan dilakukan di bawah Perkara 43 (2) Perlembagaan Persekutuan.

Ditanya mengenai Ahli Parlimen yang akan ditemubual hari ini, Ahmad Fadil berkata; "Kita tidak boleh mendedahkan siapa ahli parlimen."

Beliau berkata semua Ahli Parlimen dimaklumkan mengenai perkara itu semalam.

Beliau berkata baki 131 Ahli Parlimen akan mengadakan sesi wawancara yang sama dengan Raja esok.


blog counter views

Tiada ulasan: