Fenomena Makanan Hitam - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

Fenomena Makanan Hitam

Arang ialah bahan makanan yang sedang trend sekarang: tapi adakah ia selamat?

Hanya apabila kita fikir trend terkini dalam makanan adalah pelangi, warna baru telah tiba yang mengancam untuk menggelapkan suasana hati. Ya, makanan hitam-gelap (dan minuman!) Sedang melanda Internet, dari roti burger dan keropok masin ke kon ais krim dan juga hotdog.

Apa yang memberi makanan ini warna gelap mereka? Arang yang diaktifkan, yang merupakan produk sampingan dari pembakaran sabut kelapa, kayu, atau bahan tanaman lain. Jika itu berbunyi berbahaya untuk dimakan, jangan risau: arang yang dibuat dari kelapa tidak berbahaya, dan berbeza daripada memakan makanan yang hangus atau terbakar.
Arang itu dianggap sebagai "diaktifkan" kerana caj negatifnya, yang bermaksud ia mempunyai kapasiti untuk mengikat ion-ion bercaj positif (seperti bahan kimia) bersama-sama, mengeluarkannya dari badan, menurut Dr. Jeffrey Morrison, seorang doktor amalan keluarga dan pakar pemakanan yang disahkan. Karakter ini telah menyebabkan arang disebut-sebut sebagai ramuan detoks terkini-walau sebenarnya, ia telah lama digunakan di bilik kecemasan untuk menghentikan kes-kes tertentu seperti keracunan atau overdose.

"Arang berfungsi secara dasarnya dengan mengikat bahan kimia atau toksik dalam perut sebelum ia dapat diserap oleh badan, memberikan kesan seperti mengepam perut tanpa perlu secara fizikalnya mengepam perut anda," kata Julie Upton, pakar kesihatan.

"Dari segi keselamatan, ia sememangnya selamat," kata Morrison. "Tetapi ia harus digunakan dengan nasihat pakar, kerana jika seseorang menggunakannya secara tidak tepat-seperti jika mereka mengambilnya dengan ubat preskripsi-ia boleh membuat ubat itu tidak berkesan."

Makanannya, bagaimanapun, mengandungi dos yang jauh lebih rendah daripada apa yang digunakan oleh doktor. Tetapi malang, anda tidak boleh mengharapkannya untuk memutihkan gigi anda secara dramatik, atau menyembuhkan mabuk anda, seperti yang sering diiklankan.

"Saya tidak melihat arang membantu dalam kerja usus atau hati kita," kata Toby Smithson, pendidik diabetes yang disahkan dan jurucakap Akademi Pemakanan & Diatetik. "Tidak ada bukti bahawa arang boleh merawat mabuk."Pokoknya? Ia bukan ramuan kesihatan keajaiban, tetapi ia pasti kelihatan menyeronokkan-dan Instagram-friendly! -jika anda mahu mencubanya (secara sederhana-jangan makan melampau batas). Dan selepas melihatnya di seluruh suapan media sosial kami, kami merasa ais krim kelapa dengan arang diaktifkan. Ia mempunyai rasa menghairankan yang mengasyikkan memandangkan warna hitam pekatnya, dan tidak rasa hampir seperti kelapa-seperti yang kita harapkan. Bagi tekstur, banyak menikmati kepekatannya, tetapi beberapa mendapati ia berbutir dan mengeluh tentang rasa berhabuk. Oh, dan anda mungkin mahu jadi trend pada hari pertama: ia meninggalkan gigi anda warna hitam gelap; satu lagi gambar instagram-worthy.

Trend ini telah menjalar ke produk kecantikan juga-jadi jika anda bukan pemakan tegar, cubalah salah satu produk kecantikan berasas arang ini. views

Tiada ulasan: