Eksekutif AirAsia dituduh terima rasuah bernilai RM200 juta dari Airbus - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

Eksekutif AirAsia dituduh terima rasuah bernilai RM200 juta dari Airbus

Tony Fernandes dan Kamarudin Meranun merupakan pengasas AirAsia dan pemilik bersama kelab bola sepak England, Queens Park Rangers melalui kumpulan Tune Group

Kuala Lumpur - Saham Kumpulan AirAsia Malaysia dan unit AirAsia X jatuh pada hari Isnin, selepas tuduhan oleh pejabat Serious Fraud United Kingdom bahawa Airbus membayar sogokan $50 juta untuk memenangi kontrak pesanan pesawat daripada kumpulan penerbangan tambang murah terbesar di Asia itu.

Saham AirAsia jatuh sebanyak 11 peratus kepada 1.27 ringgit Malaysia ($ 0.31) - terendah sejak Mei 2016 - sementara AirAsia X turun 12 peratus kepada paras terendah 11.5 sen ($ 0.03).

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia berkata dalam satu kenyataan pada hari Ahad bahawa ia sedang menyiasat tuduhan dari UK tersebut.

Dalam kes berasingan, Sri Lanka juga mengatakan ia telah mengarahkan penyiasatan terhadap tuduhan rasuah yang melibatkan Airbus.

Dokumen yang difailkan dalam kes Airbus berkata, pembuat pesawat itu membayar $ 50 juta dalam tajaan kepada pasukan sukan bersama yang dimiliki oleh dua eksekutif AirAsia sebagai balasan bagi pesanan 180 pesawat, kemudian dipinda kepada 135 pesawat. Eksekutif yang terlibat tidak dinamakan.

Dalam satu e-mel 2013 yang membincangkan pembayaran, seorang pekerja senior Airbus berkata: "Kami perlu melakukan ini, jika tidak, kami tidak mempunyai perjanjian 25 A330," merujuk kepada salah satu model kapal terbang badan lebar syarikat itu.

AirAsia berkata ia tidak pernah membuat apa-apa keputusan pembelian yang ditaja oleh Airbus dan ia akan bekerjasama sepenuhnya dengan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Syarikat penerbangan itu mempertahankan eksekutifnya, dengan mengatakan bahawa mereka "berunding dengan teliti demi kepentingan syarikat itu dan sentiasa membuat keputusan yang terbaik berkenaan apa-apa perkara".

"Memasuki perjanjian pembelian setiap pesawat tidak pernah dibuat oleh sebarang keputusan individu, tetapi hanya melalui penilaian yang teliti, pertimbangan dan keputusan kolektif anggota lembaga pengarah syarikat setelah mengambil kira spesifikasi teknikal, prestasi penerbangan pesawat dan ekonomi operasi," AirAsia berkata dalam satu kenyataan hari Ahad.

"Oleh kerana AirAsia dan eksekutifnya tidak mempunyai pengetahuan dalam proses dalaman Airbus, kami tidak boleh memberi komen berkaitan dengan sebarang kegagalan atau kelalaian yang dikatakan di pihak Airbus untuk mematuhi dasarnya sendiri atau keperluan undang-undang yang berkaitan," kata syarikat penerbangan itu.

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia pada hari Ahad juga akan mengkaji sama ada AirAsia melanggar undang-undang sekuriti.

Tuduhan itu didedahkan pada hari Jumaat sebagai sebahagian daripada persetujuan penyelesaian kes rasuah berjumlah $ 4bn antara Airbus dan Perancis, UK dan Amerika Syarikat. Pendakwa berkata syarikat itu telah menyuap pegawai awam dan pembayaran tersembunyi sebagai sebahagian daripada corak rasuah di seluruh dunia.

Airbus berkata pada hujung minggu, ia tidak akan mengulas mengenai siasatan di Malaysia.

Penganalisis berkata tuduhan terhadap AirAsia datang pada masa yang sangat buruk apabila syarikat penerbangan itu bergelut dengan kelembapan perniagaan kerana wabak coronavirus yang tersebar dengan pantas dan sudah membunuh lebih daripada 300 orang di China dan mengganggu perjalanan udara.

"Selain terlibat dalam skandal rasuah ini, kami menjangkakan persekitaran operasi yang sukar untuk berterusan dalam jangka sederhana dengan kos penyelenggaraan yang masih tinggi ... dan kebimbangan mengenai wabak virus Wuhan yang boleh menjejaskan kecenderungan untuk perjalanan udara di rantau ini," menurut Kenanga Investment Bank dalam laporan penyelidikan mereka.

TA Securities, sebuah lagi firma pelaburan Malaysia, menurunkan saham AirAsia Group kepada "jual" daripada "beli".

"Kami memilih pendekatan 'jual dulu, bertanya soalan kemudian' untuk mengelakkan ketidakpastian berkaitan dengan siasatan rasuah oleh SPRM, di mana kesan terhadap AirAsia boleh menjadi penting dari segi tadbir urus korporat," katanya dalam nota.

Dalam kes Sri Lanka, kerajaannya mengatakan ia akan menjalankan "penyiasatan menyeluruh terhadap laporan dakwaan mengenai penyelewengan kewangan", menurut pernyataan ringkas oleh penjabat Presiden Gotabaya Rajapaksa.

Penemuan terperinci dari SFO UK berkata Airbus telah mengupah isteri seorang eksekutif Sri Lankan Airlines sebagai perantara dan menipu agensi kredit eksport UKEF berkenaan namanya dan jantina sambil membayar $ 2 juta kepada syarikatnya.

Dalam satu kenyataan, SriLankan Airlines berkata pengerusi dan lembaganya mengarahkan pihak pengurusan untuk bekerjasama sepenuhnya dengan mana-mana agensi kerajaan berhubung sebarang penyiasatan atau pendakwaan.

Lembaga Pengarah juga memberitahu pihak pengurusan untuk "memelihara dan mengkaji semua dokumentasi dalaman yang ada dengan tujuan untuk mengambil kira kemungkinan tindakan penambahbaikan masa depan," tambahnya dalam kenyataan hari Ahad.

Dakwaan rasuah dalam urusan antara Airbus dan SriLankan Airlines berlaku antara Julai 2011 dan Jun 2015, tambah SFO.

Pengumuman Sabtu mengenai penyelesaian kes rasuah Airbus meliputi siasatan hampir empat tahun menjangkau jualan kepada lebih daripada 12 buah negara.

KWSP lupus 7.44 juta saham AirAsia

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah menjual kira-kira 7.44 juta saham syarikat penerbangan tambang murah AirAsia Group Bhd (AAGB).

Dalam satu kenyataan pada 3 Februari, kumpulan syarikat penerbangan itu berkata transaksi itu dilakukan pada 28 Jan dari akaun nominasi yang diadakan bagi pihak KWSP.

Berikutan pelupusan 7.44 juta saham, KWSP kini memegang sejumlah 210.49 juta saham atau 6.31% di AAGB, menjadikannya pemegang saham ketiga terbesar di AAGB.

Bagaimanapun, ini sebelum berita yang berlaku pada hujung minggu lalu mengenai tuduhan rasuah dan sogokan terhadap AAGB, AirAsia X Bhd (AAX) dan Airbus berjumlah AS $ 50 juta (kira-kira RM204.8 juta).

Pelupusan saham itu mungkin kerana ancaman wabak coronavirus Wuhan yang telah dilihat oleh penganalisis penerbangan akan memberi impak yang buruk kepada perjalanan udara.
Berikutan wabak virus serta berita mengenai skandal rasuah Airbus, saham AAGB dan AAX telah banyak dijual.

Pada 10.22 pagi hari ini, AAGB turun 4.69% atau 6 sen kepada RM1.22 dengan 31.86 juta saham diniagakan, sementara AAX tidak berubah pada 12 sen dengan 11.56 juta saham didagangkan.

blog counter views

Tiada ulasan: