Wanita ditahan di Kuantan kerana menyebarkan berita palsu mengenai coronavirus - SKMM - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

Wanita ditahan di Kuantan kerana menyebarkan berita palsu mengenai coronavirus - SKMMKuantan - Wanita berusia 28 tahun ditahan di Kuantan, Pahang kerana disyaki menyebarkan kandungan palsu mengenai jangkitan coronavirus novel 2019 (nukV) pada media sosial.

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dalam satu kenyataan berkata, kerani bank itu ditahan pada jam 4 petang semalam untuk memudahkan siasatan berkaitan dengan berita palsu yang disiarkan di laman Facebook pada 27 Januari.

"Pihak berkuasa juga merampas sebuah unit telefon bimbit dan kad SIM yang dimiliki suspek, dipercayai telah digunakan untuk memuat naik kandungan palsu," katanya.

Kes itu disiasat mengikut Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 yang membawa denda maksimum RM50,000 atau penjara setahun atau kedua-duanya, dan juga akan dikenakan denda tambahan RM1,000 untuk setiap hari di mana kesalahan berterusan selepas sabitan.

Menurut kenyataan itu, dari 28 Jan hingga kini, SKMM dengan kerjasama Polis Diraja Malaysia telah menahan enam suspek kerana didakwa menyebarkan kandungan palsu pada coronavirus.

Operasi untuk menahan individu yang disyaki menyebarkan berita palsu mengenai coronavirus akan terus memastikan isu itu terkandung untuk memelihara keamanan dan keharmonian rakyat Malaysia.

blog counter views

Tiada ulasan: