Tak Nak Gemuk? Elakkan 8 Makanan Ini - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

Tak Nak Gemuk? Elakkan 8 Makanan Ini

Makanan yang anda makan boleh memberi kesan besar pada berat badan anda. Sesetengah makanan, seperti yogurt, minyak kelapa dan telur, membantu untuk penurunan berat badan.

Makanan lain, terutamanya produk yang diproses boleh meningkatkan berat badan anda. Berikut adalah 8 makanan yang perlu dielakkan apabila anda cuba menurunkan berat badan:1. Gorengan

Semua kentang adalah sihat dan mengisi perut, tetapi kentang goreng dan kerepek kentang tidak. Ia sangat tinggi kalori, dan ia mudah dimakan terlalu banyak.

Dalam pemerhatian pengkaji, memakan kentang goreng dan kerepek kentang telah dikaitkan dengan kenaikan berat badan.

Satu kajian juga mendapati bahawa kerepek kentang boleh menyumbang kepada peningkatan berat badan setiap hidangan daripada makanan lain.

Apa lagi, kentang bakar, panggang atau kentang goreng mungkin mengandungi bahan penyebab kanser yang dikenali sebagai acrylamides. Oleh itu, sebaiknya makan kentang yang direbus.

2. Minuman manis

Minuman bergula, seperti soda, adalah salah satu minuman yang paling tidak sihat di dunia ini.

Mereka sangat dikaitkan dengan kenaikan berat badan dan boleh membawa kesan buruk apabila diambil secara kerap.


Walaupun minuman manis mengandung banyak kalori, otak anda tidak mendaftarkannya seperti makanan pejal.

Kalori gula cecair tidak membuat anda berasa kenyang, dan kurang makan tidak mengimbanginya. Sebaliknya, anda akan menambah kalori di atas pengambilan biasa anda.

Jika anda serius tentang kehilangan berat badan, pertimbangkan untuk menolak minuman manis sepenuhnya.

3. Roti Putih

Roti putih sangat halus dan sering mengandungi banyak gula tambahan.

Ia tinggi pada indeks glisemik dan boleh meningkatkan kadar gula dalam darah anda.

Satu kajian terhadap 9,267 orang mendapati bahawa makan dua keping (120 gram) roti putih sehari dikaitkan dengan risiko berat badan 40% lebih tinggi dan obesiti.

Mujurlah, terdapat banyak alternatif yang sihat untuk roti gandum konvensional. Satu adalah roti gandum asli, yang mungkin merupakan roti yang paling sihat di pasaran.

Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa semua roti gandum mengandungi gluten. Beberapa pilihan lain termasuk roti jagung dan roti tepung badam.

4. Gula-gula

Bar gula-gula sangat tidak sihat. Ia dibuat dengan gula halus yang banyak, tambahan minyak kolesterol tinggi dan tepung halus ke dalam bungkusan kecil.

Bar gula-gula tinggi kalori dan rendah nutrien. Bar gula-gula bersaiz purata yang diliputi dalam coklat boleh mengandungi kira-kira 200-300 kalori, dan bar ekstra besar mungkin mengandungi lebih banyak.

Malangnya, anda boleh membeli bar gula-gula di mana-mana sahaja. Mereka juga diletakkan secara strategik di kedai-kedai untuk menggoda pengguna untuk membeli mereka secara impulsif.

Jika anda menginginkan makanan ringan, makan sebiji buah atau kekacang. 
5. Jus Buah Proses

Kebanyakan jus buah yang anda dapati di pasar raya hanya mempunyai sedikit persamaan dengan  jus buah-buahan perahan segar.

Jus buah tersebut diproses dan dimasukkan dengan gula yang banyak dan bahan pengawet.

Malah, mereka boleh mengandungi gula dan kalori sama dengan air soda, jika tidak lebih.

Juga, jus buah proses biasanya tidak mempunyai serat dan tidak memerlukan untuk mengunyah.

Ini bermakna segelas jus oren proses tidak akan mempunyai kesan yang sama seperti makan sebiji oren, menjadikannya mudah untuk mengambilnya dalam jumlah yang besar dalam masa yang singkat.

Jauhkan dari jus buah proses, dan makan buah buahan terus lebih baik dari diproses. 


6. Pastri, Kuih dan Kek

Pastri, kuih dan kek dibungkus dengan bahan-bahan yang tidak sihat seperti gula icing dan tepung halus.

Mereka juga mungkin mengandungi lemak trans sintetik, yang sangat berbahaya dan dikaitkan dengan banyak penyakit. 
Pastri, kuih dan kek tidak begitu memuaskan nafsu makan anda, dan anda mungkin akan menjadi lapar dengan cepat selepas makan makanan tinggi kalori, rendah khasiat ini.

Sekiranya anda ingin sesuatu yang manis, makan coklat hitam.
7. Aiskrim
 
Ais krim sangat lazat, tetapi sangat tidak sihat. Ia tinggi kalori, dan kebanyakan jenis sarat dengan gula.

Ais krim dalam kuantiti yang kecil mungkin ok tetapi masalahnya adalah sangat mudah untuk mengambilnya dalam jumlah yang besar lebih lagi jika dimakan terus dari pint.

Pertimbangkan untuk membuat ais krim anda sendiri, tiada gula dan gunakan bahan-bahan yang sihat seperti yogurt penuh lemak dan buah.

Juga, hidangkan ais krim itu dalam portion yang kecil supaya anda tidak akan terlalu banyak makan. 


8. Piza

Piza adalah makanan segera yang sangat popular. Walau bagaimanapun, piza yang dibuat secara komersil juga tidak begitu sihat.

Ia sangat tinggi kalori dan sering mengandungi bahan-bahan yang tidak sihat seperti tepung yang sangat halus dan daging yang diproses.

Jika anda ingin menikmati sepotong piza, cubalah membuatnya sendiri di rumah menggunakan bahan-bahan yang lebih sihat. Sos piza buatan sendiri juga sihat, kerana piza frozen yang dibeli di pasar raya boleh mengandungi banyak gula.

Pilihan lain ialah mencari restoran piza yang menghidangkan piza lebih sihat.


Inilah ia senarai makanan yang perlu anda elakkan untuk kurangkan berat badan. Tidak salah untuk makan salah satunya dalam jumlah yang kecil mungkin 1 kali seminggu untuk menghilangkan rasa craving. Satu cara yang berkesan untuk hilangkan rasa lapar yang cepat ialah makan telur ketika sarapan. Ia akan membuatkan anda bertahan rasa kenyang lebih lama.


 


blog counter views


Tiada ulasan: