Saman difailkan terhadap kerajaan & Lynas berkenaan pembaharuan lesen - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

Saman difailkan terhadap kerajaan & Lynas berkenaan pembaharuan lesen


Kuala Lumpur - Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad dan kabinet beliau, Lynas Corp Ltd dan Lembaga Pelesenan Tenaga Atom telah dinamakan sebagai responden dalam tuntutan mahkamah yang mencabar keputusan memperbaharui lesen operasi pelombong nadir bumi itu.

Pada 15 Ogos, Putrajaya bersetuju memperbaharui lesen Lynas untuk beroperasi di negara ini selama enam bulan lagi tertakluk kepada beberapa syarat.

Ini termasuk membina kemudahan fraktur dan pencucian di luar Malaysia dalam masa empat tahun pembaharuan dan mengenalpasti kemudahan pelupusan tetap dengan kelulusan bertulis daripada pihak berkuasa yang berkenaan.

Pembaharuan lesen menarik kritikan daripada aktivis.

Menurut Reuters, tiga individu mengajukan kes mahkamah hari ini untuk mencabar keputusan kerajaan memperbaharui lesen, khususnya mempersoalkan proses yang diikuti oleh kerajaan sebelum keputusan dibuat.

Dinesh Athinarayanan, peguam bagi ketiga-tiga individu itu, berkata para pelanggannya berpendapat bahawa kuasa untuk meluluskan pembaharuan lesen terletak hanya pada Menteri Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim, seperti yang ditetapkan dalam Akta Pelesenan Tenaga Atom, dan bukan atas kabinet.

"Untuk membenarkan kabinet membuat keputusan atau mewakilkan kuasa kepada kabinet adalah menyalahi undang-undang, seperti akta," kata Dinesh kepada Reuters.

Tiada balasan untuk memberi komen dari pejabat perdana menteri .

Mahkamah menetapkan 21 Jan untuk pengurusan kes.

Lynas telah terlibat dalam kontroversi selama beberapa tahun, dengan ahli-ahli alam sekitar dan ahli-ahli politik Pakatan Harapan membantah kilang Lynas di Kuantan, Pahang atas alasan kesihatan dan menyeru penutupannya.

Pengkritik juga sebelum ini menuduh pelombongan nadir bumi mencemarkan persekitaran dengan sisanya.

Tiada ulasan: