Kelas KAFA lima hari seminggu akan dilaksana bermula tahun ini - YB Fuziah - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

Kelas KAFA lima hari seminggu akan dilaksana bermula tahun ini - YB Fuziah


Kuantan - Kerajaan akan melaksanakan projek perintis bagi kelas Al-Quran dan Fardu Ain (KAFA) yang akan diadakan selama lima hari seminggu berbanding amalan semasa hanya tiga hari.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Fuziah Salleh berkata projek perintis yang dijangka dilaksanakan tahun ini akan melibatkan tujuh sekolah kebangsaan di setiap negeri untuk tempoh pelaksanaan setahun.

Beliau berkata projek itu bukan sahaja dapat membantu meningkatkan pemahaman pelajar, tetapi ia juga akan memberi manfaat kepada guru-guru Kafa jika kelas dapat diadakan setiap hari di masa depan.

"Kesejahteraan guru Kafa perlu dipertimbangkan, dan jika kelas hanya diadakan tiga hari seminggu, mereka (guru) tidak layak mendapat kontrak pekerjaan tetap kerana dasar pegawai negeri yang menetapkan kerja lima hari minggu.

"Sekiranya kita dapat menyerap guru kontrak Kafa menjadi pelantikan tetap, pekerjaan itu akan dilihat sebagai peluang kerjaya," katanya selepas mengedarkan 2020 kalendar di pasar tani di Pusat Transformasi Bandar (UTC) di sini hari ini.

Beliau juga berkata projek perintis itu akan dimodelkan mengikut sekolah agama Johor untuk Kafa untuk melengkapkan sukatan pelajaran sekolah kebangsaan dalam menghasilkan modal insan cemerlang.

blog counter views

Tiada ulasan: