Projek pusat pelupusan Lynas mungkin jejas sumber air di Kuantan - Aktivis - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

Projek pusat pelupusan Lynas mungkin jejas sumber air di Kuantan - Aktivis

Pusat pelupusan Lynas akan dibina di Bukit Ketam yang terletak di sempadan Pahang dan Terengganu.

Kuantan - Lynas Corp mengumumkan bahawa ia akan membina kemudahan pelupusan kekal (PDF) di kawasan Bukit Ketam di sini untuk sisa larutan (WLP).

Setiausaha syarikat Andrew Arnold berkata ini setelah kerajaan negeri mengeluarkan persetujuannya untuk tapak itu, yang terletak berhampiran sempadan Terengganu.

"Berdasarkan pemerhatian awal yang dijalankan oleh Lynas dan para perundingnya, Lynas mengharapkan tapak itu sesuai sebagai lokasi PDF.

"Lynas Malaysia telah melantik Gading Senggara Sdn Bhd (GSSB) sebagai kontraktor untuk menguruskan keseluruhan projek PDF, termasuk reka bentuk, pembinaan, operasi dan kawalan semasa pasca penutupan kemudahan itu untuk tempoh yang akan diputuskan oleh pihak berkuasa pengawalseliaan," katanya dalam satu kenyataan pada hari Khamis (30 Jan).

Arnold berkata GSSB adalah ahli Kumpulan Syarikat Gading dan syarikat itu adalah konglomerat perniagaan Malaysia yang besar yang unit perniagaannya termasuk aeroangkasa, pertahanan, maritim, pembangunan dan pembinaan, tenaga dan komoditi dan perdagangan, dan minyak dan gas.

"GSSB juga merupakan pemegang konsesi yang dilantik oleh kerajaan, dengan lesen untuk pelupusan sisa industri untuk wilayah pantai timur Semenanjung Malaysia.

"Anggaran jumlah keseluruhan yang perlu dibayar kepada GSSB untuk menguruskan keseluruhan projek PDF ialah USD$ 98 juta (RM400.7 juta)," kata Arnold.

Beliau menambah bahawa Lynas telah mendepositkan wang tunai dan jaminan bank sebanyak AS $ 50 juta (RM204.45 juta) kepada Lembaga Perlesenan Tenaga Atom (AELB) dan akan mendapatkan akses kepada wang itu untuk sebahagiannya membayar jumlah tersebut.

Pada 15 Ogos tahun lepas, AELB mengumumkan bahawa Kerajaan telah meluluskan pembaharuan lesen enam bulan bersyarat kepada Lynas.

Di antara syarat-syarat tersebut adalah bagi Lynas untuk mengenal pasti tapak khusus untuk membina PDF untuk residu WLPnya dan mendapatkan kebenaran bertulis dari kerajaan negeri untuk penggunaan tapak tersebut.

Projek jejas sumber air

Ahli Parlimen Kuantan, Fuziah Salleh berkata, keputusan kerajaan Pahang yang bersetuju dengan tapak tersebut mengecewakan pihaknya.

Beliau turut menegaskan bahawa sebarang keputusan sepatutnya perlu melalui Kajian Impak Alam Sekitar (DEIA), apatah lagi kedudukannya berhampiran Felda Bukit Kuantan.

"Felda Bukit Kuantan ialah kawasan tadahan air untuk Sungai Kuantan dan titik pengambilan air untuk loji rawatan Semambu yang terletak di hilir Sungai Kuantan. Loji itu memproses air minuman untuk 600,000 penduduk Kuantan.

"Saya ingin mengingatkan Lynas, perkara ini perlu Kajian Impak Alam Sekitar (DEIA). Dahulu Lynas pernah mendakwa mereka memperoleh kelulusan SIRIM (Institut Penyelidikan Standard Dan Industri Malaysia) untuk condisoil (produk perapi tanah), namun itu ternyata tidak benar sama sekali," katanya.

blog counter views

Tiada ulasan: