Coronavirus: Virus pembunuh dari China sedang merebak, cara mengelak diri dari dijangkiti - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

Coronavirus: Virus pembunuh dari China sedang merebak, cara mengelak diri dari dijangkiti


Coronavirus (CoV) adalah tergolong dalam keluarga besar virus yang menyebabkan penyakit dari selesema biasa kepada penyakit yang lebih teruk seperti Sindrom Pernafasan Timur Tengah (MERS-CoV) dan Sindrom Pernafasan Akut Teruk (SARS-CoV). Novel Coronavirus (nCoV) adalah penyakit baharu yang belum pernah dikenal pasti pada manusia sebelum ini.

Coronavirus adalah zoonotik, bermakna mereka berjangkit antara haiwan dan manusia. Siasatan terperinci mendapati bahawa SARS-CoV telah berjangkit dari kucing civet kepada manusia dan MERS-CoV dari unta dromedari kepada manusia. Beberapa coronavirus yang diketahui beredar antara haiwan yang belum dijangkiti manusia.

Pada 31 Disember 2019, Pejabat WHO China dimaklumkan mengenai kes-kes pneumonia yang tidak diketahui etiologi (sebab yang tidak diketahui) yang dikesan di Wuhan City, Wilayah Hubei China. Satu novel coronavirus (2019-nCoV) telah dikenal pasti sebagai virus penyebab oleh pihak berkuasa China pada 7 Januari.

Pada 10 Januari, WHO telah menerbitkan pelbagai panduan interim untuk semua negara tentang bagaimana mereka boleh mempersiapkan diri menghadapi virus ini, termasuk cara memantau orang sakit, sampel ujian, merawat pesakit, mengendalikan jangkitan di pusat kesihatan, mengekalkan bekalan yang betul, dan berkomunikasi dengan orang ramai tentang virus baru ini.

Gejala coronavirus

Tanda-tanda jangkitan biasa termasuk gejala pernafasan, demam, batuk, sesak nafas dan kesukaran bernafas. Dalam kes yang lebih teruk, jangkitan boleh menyebabkan radang paru-paru, sindrom pernafasan akut yang teruk, kegagalan buah pinggang dan juga kematian.

Pencegahan jangkitan 

Cadangan standard untuk mencegah penyebaran jangkitan termasuk membasuh tangan secara kerap, tutup mulut dan hidung apabila batuk dan bersin, daging dan telur dimasak dengan teliti. Elakkan hubungan rapat dengan sesiapa yang menunjukkan gejala penyakit pernafasan seperti batuk dan bersin.

Berdasarkan maklumat yang ada sekarang, WHO tidak mencadangkan apa-apa sekatan perjalanan atau perdagangan. Negara digalakkan untuk terus memperkuat kesediaan mereka untuk kecemasan kesihatan sejajar dengan Peraturan Kesihatan Antarabangsa (2005).


blog counter views

Tiada ulasan: