Adakah 5G membahayakan kesihatan? Mungkin. Bahaya adalah rendah tetapi tidak sifar, kata pakar - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

Adakah 5G membahayakan kesihatan? Mungkin. Bahaya adalah rendah tetapi tidak sifar, kata pakarDijangka bermula tahun ini, banyak gajet yang dilancarkan akan mempunyai teknologi 5G terutamanya segmen telefon pintar. Pada asasnya semua kebimbangan mengenai rangkaian telefon bimbit adalah radiasi radiofrequency (RFR). RFR adalah apa-apa yang dikeluarkan dalam spektrum elektromagnet, dari gelombang mikro ke x-ray ke gelombang radio ke cahaya dari monitor anda atau cahaya dari matahari. Jelas sekali, RFR tidak berbahaya secara sifatnya yang diketahui, tapi mencari kemungkinan dalam keadaan apa ia menjadi berbahaya.

Para saintis mengatakan bahawa kriteria yang paling penting mengenai sama ada RFR tertentu adalah berbahaya adalah sama ada ia termasuk dalam kategori pengionan atau radiasi tanpa pengion. Ringkasnya, apa-apa radiasi yang bukan pengionan terlalu lemah untuk memecahkan ikatan kimia. Ini termasuk ultraviolet, inframerah, dan segala-galanya dengan frekuensi yang lebih rendah, seperti gelombang radio. Teknologi gunaan harian seperti talian elektrik, radio FM, dan Wi-Fi juga jatuh ke dalam julat ini. (Gelombang mikro adalah pengecualian tunggal: tidak mengion tetapi dapat merosakkan tisu, ia ditala untuk merespon dengan molekul air.) Frekuensi di atas UV, seperti sinar-x dan sinar gamma, mengion.

Dr Steve Novella, profesor neurologi di Yale dan editor Perubatan Berasaskan Sains, memahami bahawa orang awam umumnya bimbang tentang radiasi. "Menggunakan istilah radiasi ini mengelirukan kerana orang berfikir tentang senjata nuklear-mereka memikirkan sinaran mengion yang benar-benar boleh menyebabkan kerosakan. Ia boleh membunuh sel. Ia boleh menyebabkan mutasi DNA. "Tetapi kerana sinaran bukan pengionan tidak menyebabkan kerosakan DNA atau kerosakan tisu, Novella mengatakan bahawa kebanyakan kebimbangan mengenai RFR telefon bimbit tidak betul. "Tidak ada mekanisme dimana radiasi tanpa pengionan mempunyai kesan biologi," katanya.

Kajian tidak jelas

Sudah tentu, hanya kerana tidak ada mekanisme yang diketahui untuk sinaran bukan pengionan untuk mempunyai kesan biologi, itu tidak bermaksud ia mutlak selamat atau tidak ada kesan.
Penyelidik akan terus menjalankan kajian. Satu kajian baru-baru ini telah dikeluarkan oleh Program Toksikologi Kebangsaan (NTP), agensi yang dikendalikan oleh Jabatan Kesihatan AS. Dalam kajian ini yang banyak disebutkan mengenai radiasi frekuensi radio telefon bimbit, saintis mendapati bahawa pendedahan yang tinggi kepada RFR 3G menyebabkan beberapa tumor jantung, tumor otak, dan tumor dalam kelenjar adrenal tikus jantan.

Kajian ini merupakan pengajaran yang baik dalam memahami betapa sukarnya melakukan ujikaji seperti ini. Seperti yang dinyatakan oleh RealClearScience, bilangan tumor yang dikesan adalah sangat kecil sehingga secara statistik mereka boleh berlaku secara kebetulan. Lebih-lebih lagi, tahap dan tempoh pendedahan RFR adalah lebih baik daripada apa yang sebenarnya manusia terdedah kepada, dan sebenarnya, tikus ujian penyinaran hidup lebih lama daripada tikus kawalan yang tidak terdedah. Kata Dr. Novella, "Para penyelidik yang berpengalaman melihat kajian seperti itu dan mengatakan bahawa ia tidak benar-benar memberitahu kita apa-apa."

Kajian yang berterusan, berkenaan teknologi 5G, dan seperti yang dinyatakan, terdapat kebimbangan mengenai teknologi baru ini.

Aduan umum mengenai 5G ialah, disebabkan kuasa pemancar 5G yang lebih rendah, mereka akan ada lebih banyak. The Environmental Health Trust berpendapat bahawa "5G akan memerlukan pembinaan secara harfiah beratus-ratus ribu antena wayarles baru di kawasan kejiranan, dan bandar. Sel-sel kecil atau pemancar akan ditempatkan setiap dua hingga sepuluh rumah mengikut anggaran. "

Kata Dr Novella, "Apa yang mereka katakan adalah bilangan pemancar akan menjadi lebih tinggi. Secara teorinya, ini adalah soalan yang munasabah untuk ditanya. "Tetapi perlu dengan berhati-hati, anda tidak perlu mengaplikasikan soalan dengan hanya menegaskan bahawa ada risiko. Seperti yang ditegaskan Novella, "Kami masih bercakap tentang kuasa dan frekuensi kurang daripada cahaya. Anda keluar di bawah sinar matahari, dan anda dimandikan dalam radiasi elektromagnetik yang jauh lebih besar daripada menara sel 5G ini. "

Sangat mudah untuk mencari dakwaan dalam talian bahawa frekuensi yang lebih besar daripada 5G merupakan risiko. RadiationHealthRisks.com memerhatikan bahawa "1G, 2G, 3G dan 4G menggunakan frekuensi antara 1-5 gigahertz. 5G menggunakan frekuensi antara 24 hingga 90 gigahertz, "dan kemudian menegaskan bahawa" Dalam bahagian radiasi RF spektrum elektromagnet, semakin tinggi frekuensi, lebih berbahaya untuk organisma hidup. "

Tetapi menegaskan bahawa frekuensi yang lebih tinggi adalah lebih berbahaya itu hanya pernyataan, dan ada sedikit sains berdiri di belakangnya. 5G tetap bersifat tidak-ionisasi.

FCC yang bertanggungjawab untuk melesenkan spektrum untuk kegunaan awam-juga turut memberi perhatian. Kata Neil Derek Grace, pegawai komunikasi di FCC, "Untuk peralatan 5G, isyarat daripada pemancar wayarles komersial biasanya jauh di bawah had pendedahan RF di mana-mana lokasi yang boleh diakses oleh orang ramai." FCC menangguhkan kepada FDA untuk penilaian risiko kesihatan sebenar, mereka mengambil pendekatan langsung; risiko rendah: "Beratnya bukti saintifik tidak menghubungkan telefon bimbit dengan sebarang masalah kesihatan."

Pada tahun 2011, Pertubuhan Kesihatan Sedunia WHO, mengklasifikasikan Radiasi RF sebagai agen Kumpulan 2B, yang ditakrifkan sebagai "Mungkin karsinogenik kepada manusia." Ini juga adalah bernuansa. Kata Novella, "anda perlu melihat semua perkara lain yang mereka klasifikasikan sebagai mungkin karsinogen. Mereka meletakkannya dalam kelas yang sama seperti halnya kafein. Itulah standard lemah yang pada dasarnya tidak ada apa-apa. Ia seperti mengatakan 'semuanya menyebabkan kanser.' "

Sebahagian daripada masalah dengan pengisytiharan WHO adalah ia memberi tumpuan kepada bahaya, bukan risiko - perbezaan halus yang sering tidak difahami oleh mereka yang bukan saintis, seperti perbezaan antara "ketepatan" dan "ketepatan data". (Ketepatan; precision merujuk kepada bagaimana rapat cluster anda dan ketepatan data merujuk kepada sejauh mana data tersebut adalah pada nilai sebenar. Anda mungkin mempunyai sedozen termometer yang salah yang semua memberitahu suhu yang salah dengan ketepatan yang sangat tinggi.) Apabila WHO mengklasifikasikan kopi atau nikel atau acar sebagai mungkin karsinogen (penyebab kanser), menegaskan ia bahaya tanpa mengambil kira risiko dunia sebenar. Jelas Novella, "Pistol yang mempunyai peluru adalah bahaya kerana secara teorinya, ia boleh menyebabkan kerosakan. Tetapi jika anda menguncinya dengan selamat, risiko itu dapat diabaikan. "

Para saintis akan terus menguji rangkaian baru apabila teknologi berkembang, untuk memastikan teknologi yang kita gunakan setiap hari tetap selamat. Seperti baru-baru ini pada bulan Februari, Senator A.S. Richard Blumenthal mengkritik FCC dan FDA untuk penyelidikan yang tidak lengkap berkenaan potensi risiko 5G. Seperti yang ditunjukkan oleh kajian NTP, penyelidikan ke atas risiko radiasi adalah sukar dan sering tidak dapat dipastikan, bermakna ia boleh mengambil masa yang lama.

Tetapi buat masa ini, semua yang kita tahu mengenai rangkaian 5G memberitahu kita bahawa tidak ada sebab untuk menjadi cemas. Lagipun, terdapat banyak teknologi yang kita gunakan setiap hari dengan risiko terukur yang jauh lebih tinggi. Dan Dr Novella berkata, "Dengan 5G bahaya adalah rendah tetapi tidak sifar-dan risiko sebenar kelihatan sifar. Kami tidak mendapat isyarat di dunia sebenar. "


blog counter views

Tiada ulasan: