Penjawat awam kehilangan RM65,000 kepada scammer menyamar pegawai LHDN - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

Penjawat awam kehilangan RM65,000 kepada scammer menyamar pegawai LHDN


Kuantan - Seorang pekerja kerajaan mendakwa dia kehilangan RM65,619 selepas berkongsi kod pengesahan transaksi (TAC) dengan seorang lelaki yang mendakwa sebagai pegawai Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Pahang Supt Mohd Wazir Mohd Yusof berkata mangsa, 42, berkata suspek menghubungi beliau pada Khamis (19 Disember) dan memberitahu bahawa dia mempunyai beberapa tunggakan cukai pendapatan yang perlu diselesaikan dengan segera untuk mengelakkan menghadapi tindakan undang-undang.

"Mangsa mendakwa suspek memberitahunya untuk memberinya maklumat perbankan dalam taliannya, dan suspek menghubungi beliau beberapa kali untuk meminta TAC diterima pada telefon bimbit, yang kononnya disiasat.

"Mangsa mendakwa dia hanya mengetahui kerugiannya selepas dihubungi oleh banknya pada hari Jumaat (20 Dis) ketika suspek dibangkitkan atas pemindahan wang yang besar dari akaunnya," katanya di sini, Sabtu (21 Dis).

Mangsa menafikan melakukan transaksi itu dan membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah Kuantan di sini.

Siasatan sedang dilakukan di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan.

Tiada ulasan: