Jakim siasat aduan salah laku sijil halal - YB Fuziah - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

Jakim siasat aduan salah laku sijil halal - YB Fuziah

Artikel portal Asia Sentinel bertajuk "JAKIM's Halal Crisis Deepens" berkenaan salahlaku pemberian sijil halal. 

Kuantan - Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) sentiasa mengambil berat dakwaan berlakunya salah laku oleh pegawainya dalam proses pemberian pensijilan halal.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Fuziah Salleh berkata, permintaannya sebelum ini supaya pihak yang membuat dakwaan berkenaan supaya menyertakan bukti tidak bermakna tiada sebarang siasatan dibuat berkenaan perkara itu.

“Sesiapa saja boleh datang memberi maklumat dan kita akan melindungi identiti ‘whistleblower’ itu kerana kita amat ambil berat integriti JAKIM,” katanya kepada kepada pemberita pada sidang media selepas merasmikan Ekspo Rahmah 3R, di sini hari ini (26 Oktober).

Beliau mengulas artikel terbaharu oleh oleh Murray Hunter di laman web Asia Sentinel, bertajuk ‘Jakim’s Halal Crisis Deepens’ yang menurutnya mendakwa Jakim tidak bersungguh-sungguh menyiasat salah laku itu dan pemberi maklumat (whistleblower) tidak berani untuk memberi maklumat berkaitan perkara berkenaan.

Pada 13 Oktober lalu, Ahli Parlimen Kuantan itu dilaporkan mengingatkan pihak yang membuat dakwaan itu segera mengemukakan bukti kepada Jakim yang telah bersedia untuk mengambil tindakan undang-undang sekiranya perlu.

Beliau turut mempersoalkan integriti laman web yang menerbitkan artikel itu kerana menurutnya, pejabat Asia Sentinel di Kanada dan Hong Kong telah ditutup.

Tiada ulasan: