Dua tan sampah yang dikumpulkan dalam masa dua jam di pantai Kuantan - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

Dua tan sampah yang dikumpulkan dalam masa dua jam di pantai Kuantan


Kuantan - Dua tan sampah dikumpulkan hanya dalam tempoh dua jam semasa program pembersihan pantai diadakan sempena Hari Pembersihan Pantai Antarabangsa 2019 di Pantai Pelindung dekat sini, Sabtu.

Persatuan Alam Semulajadi Malaysia (MNS) Presiden Pahang Noor Jehan Abu Bakar berkata antara sampah yang dikumpul ialah 2,051 botol plastik; 1,680 keping plastik; 1,206 paket plastik; 714 selipar; dan lebih daripada 500kg peralatan memancing.

Katanya, acara itu bermula pada jam 9 pagi dan ditutup sepanjang 5km di sepanjang Pantai Pelindung, yang terletak bersebelahan dengan tempat pelancongan Pantai Bay.

"Program ini dianjurkan oleh MNS, kawasan Dewan Undangan Negeri Semambu, Kampus Kuantan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Alam Flora dan Mahallah Green Club IIUM Kuantan.

"Sampah yang dikumpulkan akan dianalisis untuk tujuan pemisahan sisa, mengikut kategori. Ini adalah untuk menentukan jenis sampah yang paling dilupuskan di kawasan itu," katanya sambil menambah bahawa program itu bertujuan untuk menyebarkan kesedaran mengenai kepentingan memisahkan sisa , dan kesan pelupusan sampah yang tidak betul terhadap alam sekitar.

Noor Jehan berkata data itu akan dikumpul dan dikumpulkan selama tempoh enam bulan, sebelum diserahkan kepada pihak berkuasa tempatan untuk tindakan selanjutnya.

Beliau menegaskan bahawa penting bagi masyarakat untuk mempunyai tanggungjawab untuk menjaga alam sekitar.

Noor Jehan memetik nasib kura-kura yang mati akibat penggunaan plastik, kerana mereka kadang-kadang menggunakan beg plastik terapung, mengaku mereka untuk ubur-ubur.

Hari Pembersihan Pantai Antarabangsa adalah hari sukarelawan terbesar di dunia untuk melindungi alam sekitar. Ia bermula lebih dari 30 tahun yang lalu, dan dilaksanakan setiap Sabtu ketiga September setiap tahun.

Tiada ulasan: