'Tree hugger' sengaja bakar Amazon untuk raih perhatian - Presiden Brazil - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

'Tree hugger' sengaja bakar Amazon untuk raih perhatian - Presiden Brazil

Presiden Brazil menuduh NGO alam sekitar memulakan kebakaran di hutan Amazon dan kerajaannya tiada kemampuan untuk menangani kebakaran tersebut sendirian. 

Presiden Brazil Jair Bolsonaro pada hari Khamis berkata kerajaannya tidak mempunyai sumber untuk memerangi kebakaran hutan di hutan hujan Amazon selepas imej satelit menunjukkan jumlah rekod kebakaran tahun ini.

Dalam siaran ucapan secara langsung di Facebook, Bolsonaro berkata kerajaan menyiasat kebakaran.  Beliau juga berkata beliau tidak pernah mendakwa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) telah memulakan kebakaran di hutan, mendakwa beliau hanya menyuarakan syak wasangka beliau.

Hutan hujan di hutan hujan terbesar di dunia telah melonjak 83% setakat tahun ini berbanding tempoh yang sama tahun 2018, menurut agensi penyelidikan ruang angkasa Brazil, INPE.

Agensi kerajaan telah mencatatkan 72,843 kebakaran, jumlah tertinggi sejak rekod bermula pada tahun 2013. Lebih 9,500 telah dilihat oleh satelit sejak Khamis lepas sahaja.

Pada hari Rabu, Bolsonaro marah kepada para pencinta alam sekitar dengan membuat tuntutan yang dikatakan tidak berasas bahawa NGO telah memulakan kebakaran akibat kemarahan selepas dia memotong dana mereka.

"Mungkin - saya tidak mengesahkannya - ini (orang-orang NGO) melakukan beberapa tindakan jenayah untuk menarik perhatian saya terhadap kerajaan Brazil," kata Bolsonaro kepada wartawan.

Apabila ditanya sama ada dia mempunyai keterangan, presiden tidak memberi apa-apa.

"Terdapat perang yang berlaku di dunia menentang Brazil, perang maklumat," kata Bolsonaro.

Kemarahan global telah dikoyakkan melalui media sosial, dengan #PrayforAmazonas beralih menjadi salah satu topik tren dunia yang terkemuka di Twitter.

Hutan Amazon yang merupakan pusat sumber terbesar oksigen dunia masih terbakar di beberapa tempat. 

Ketua institut penyelidikan terpaksa meletak jawatan

Awal bulan ini, ketua institut penyelidikan angkasa terpaksa meninggalkan jawatannya selepas menangguhkan tuduhan presiden bahawa data pemusnahan hutan telah dimanipulasi untuk mencemarkan imej pentadbirannya.

Negeri-negeri yang paling terkena kebakaran pada tahun ini adalah Mato Grosso, Para dan Amazonas - semua di rantau Amazon - menyumbang 41.7 peratus daripada semua kebakaran.

"Ia amat sukar untuk mempunyai kebakaran semula jadi di Amazon, tetapi ia berlaku tetapi majoriti datang dari tangan manusia," kata Paulo Moutinho, pengasas bersama Institut Penyelidikan Alam Sekitar Amazon.

Moutinho, yang telah bekerja di hutan Amazon selama hampir 30 tahun, berkata kebakaran kebanyakannya digunakan untuk membersihkan kawasan luas untuk pertanian atau pembalakan.

Kebakaran boleh dengan mudah mengawal, terutama sekarang semasa musim kering di Amazon, dan merebak ke kawasan perlindungan hutan yang padat.

Tahun ini, Amazon tidak mengalami kekeringan yang serius, kata Moutinho.  "Kita bernasib baik jika kita mempunyai kemarau seperti dalam tempoh empat tahun yang lalu, ini akan lebih teruk lagi."

Kaukus pendesaan yang kuat

Bolsonaro, yang pernah mengancam untuk meninggalkan persetujuan iklim Paris, telah berulang kali menyerang NGO alam sekitar, dilihat sebagai halangan dalam usahanya untuk membangunkan potensi ekonomi penuh negara, termasuk di kawasan yang dilindungi.

Bolsonaro dan Menteri Alam Sekitar Ricardo Salles adalah kedua-dua dekat dengan kaukus luar bandar yang kuat di Kongres dan telah mendorong lebih banyak peluang pembangunan dan ekonomi di rantau Amazon, yang mereka anggap terlalu dilindungi oleh undang-undang semasa.

Sesetengah NGO, alam sekitar dan akademik telah menyalahkan dasar pro-pembangunan pentadbiran untuk peningkatan mendadak dalam penebangan hutan Amazon yang ditunjukkan dalam data terbaru dari institut penyelidikan ruang angkasa.

Tekanan antarabangsa memuncak

Kerajaan juga menghadapi tekanan antarabangsa untuk melindungi hutan hujan yang luas dari aktiviti pembalakan haram atau perlombongan.  Amazon sering dirujuk sebagai paru-paru planet kita kerana ia adalah penyerap utama karbon dioksida dari atmosfera.

Memetik kekurangan komitmen Brazil untuk memerangi penebangan hutan, Jerman dan Norway telah memutuskan untuk menahan lebih daripada $ 60 juta dalam dana yang diperuntukkan untuk projek-projek kelestarian di hutan Brazil.

Pemimpin Perancis dan Jerman juga mengancam untuk tidak meratifikasi kesepakatan perdagangan antara negara-negara Kesatuan Eropah dan Mercosur untuk menekan Brazil untuk mematuhi janji lingkungannya dalam Perjanjian Iklim Paris.

Tetapi pakar mengatakan Brazil dan khususnya petani boleh menjadi mangsa pertama penebangan hutan yang berlebihan, kerana ia boleh menjejaskan iklim serantau, membawa suhu yang lebih tinggi dan kurang hujan.

Sementara itu, menteri alam sekitar telah digagalkan Rabu ketika dia mengambil peringkat di bengkel PBB selama lima hari mengenai perubahan iklim di negeri utara Bahia - satu peristiwa yang dia telah cuba membatalkan awal tahun ini.

Sesetengah penonton berteriak sambil melambai tanda baca, "Hentikan Ecocide" atau "The Amazon is burning".

Salles bercakap secara ringkas, mengatakan perubahan iklim perlu ditangani.

 "Orang ramai meminta lebih banyak tindakan ... Ada pengakuan bahawa kita berada dalam keadaan krisis dan kecemasan," kata Manuel Pulgar Vidal, mantan Menteri Alam Sekitar Peru, yang menghadiri acara tersebut.

Sementara itu NGO alam sekitar Rainforest  Alliance telah memulakan kempen mengutip derma dari seluruh dunia untuk membantu memulihkan keadaan di hutan Amazon.

Tiada ulasan: