TNB rugi besar akibat kegiatan curi elektrik oleh pelombong Bitcoin - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

TNB rugi besar akibat kegiatan curi elektrik oleh pelombong Bitcoin


Kuantan - Tenaga Nasional Bhd (TNB) menyerbu 33 premis di sekitar Kuantan yang disyaki melakukan pencerobohan ke atas peti pengagihan elektrik untuk menjalankan operasi perlombongan Bitcoin, menyebabkan kerugian sebanyak RM3.2 juta kepada syarikat utiliti itu.

Pengurus Besar Bahagian Pengedaran TNB, Siti Sarah Johana Mohd Said, berkata siasatan menunjukkan premis-premis itu telah melombong Bitcoin selama enam bulan.

"TNB mengumpul bukti bahawa 23 premis menjalankan aktiviti perlombongan Bitcoin manakala 10 premis lain menyedari serangan kami kali ini dan memusnahkan bukti," katanya kepada pemberita di Wisma TNB di sini, semalam.

Operasi serbuan yang bermula pada pukul 10.30 pagi melibatkan 30 anggota pasukan khas dan lima anggota dari Jabatan Perkhidmatan Keselamatan TNB yang mempunyai waran geledah yang dikeluarkan oleh Mahkamah Majistret Kuala Lumpur.

Pelombong Bitcoin menggunakan rangkaian komputer bertenaga tinggi yang menggunakan elektrik terus dari papan pengedaran, melewati meter.

Siti Sarah berkata serbuan pertama, di Kampung Jaya Gading, mendapati tapak Bitcoin tanpa penghuni yang menggunakan elektrik 1,500 Amp tanpa meter walaupun meter hanya menunjukkan 3 Amp.

"Meter 3 Amp digunakan hanya untuk satu lampu dan kipas. Mereka hanya membayar bil RM219 sedangkan mereka sepatutnya dikenakan caj RM108,000 sebulan untuk 1,500 Amp tanpa meter, "katanya sambil menambah pemegang akaun perlu membayar tunggakan dalam rang undang-undang itu.

Beliau berkata Suruhanjaya Tenaga telah menggesa pemilik premis untuk menyedari aktiviti-aktiviti seperti yang berlaku di premis mereka dan memindahkan akaun tersebut kepada nama penyewa.

Beliau juga menggesa orang ramai tentang apa-apa maklumat mengenai aktiviti Bitcoin haram di kawasan mereka untuk menghubungi TNB Careline di talian 1300885454 atau email [email protected]

Tiada ulasan: