Tiada halangan untuk Zakir Naik berceramah di Pahang - Mufti - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

Tiada halangan untuk Zakir Naik berceramah di Pahang - Mufti


Kuantan - Berbeza dengan beberapa negeri lain, jabatan agama Pahang telah mengenakan syarat tetapi tidak ada larangan syarahan awam terhadap Dr Zakir Naik, kata mufti negeri, Abdul Rahman Osman.

Beliau berkata tidak ada larangan mengenai kontroversi daripada membuat ucapan awam tetapi Naik mesti mematuhi syarat yang ditetapkan oleh Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Pahang. Antaranya memperoleh kelulusan terlebih dahulu untuk acara itu. Dia juga mesti mendapat kebenaran polis.

"Setiap orang yang ingin memberi ucapan awam mengenai agama mesti mendapatkan kelulusan terlebih dahulu," katanya.

Pihak polis telah menasihatkan semua pihak berkuasa negeri dari meluluskan ucapan awam oleh Naik kerana ribut kritikan timbul selepas beliau memberikan kuliah umum di Kota Bharu, Kelatan.

Dia dituduh telah menghina penganut hindu di Malaysia dan masyarakat cina, dan dipanggil oleh polis persekutuan untuk beberapa wawancara selepas lebih daripada 100 laporan dibuat terhadapnya. Dia sejak itu meminta maaf atas ucapannya, yang katanya telah diambil luar dari konteksnya.

Bagaimanapun, Abdul Rahman berkata Naik tidak boleh menghina agama lain dalam ucapannya, tetapi telah membuat perbandingan dengan agama lain hanya untuk menjelaskan kepada sesama umat Islam mengapa Islam tidak menerima kepercayaan agama lain.

"Mereka yang bersetuju, perlu berdebat dengannya, tidak mengambil jalan keluar dengan emosi," kata Rahman.

Beliau berkata bukan Islam harus menghormati kebebasan umat Islam untuk berceramah tentang perbandingan agama, sementara kebebasan mengamalkan agama lain dihormati.

Sebelum itu, nasihat polis terhadap ucapan umum oleh Naik adalah berdasarkan ancaman yang dianggap boleh mengganggu keamanan negara, untuk menyeimbangkan antara kebencian yang semakin meningkat di kalangan kelompok non-Muslim melawan penceramah kontroversi itu dan simpati di kalangan umat Islam.

Pihak berkuasa di Perlis, Sarawak, Sabah, Kedah, Melaka, Pulau Pinang dan Selangor telah mengenakan larangan sementara terhadap ucapan awam oleh Naik sehingga keadaan menjadi tenang.

Tiada ulasan: