Pembinaan hospital waqaf dialu-alukan - YB Fuziah - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

Pembinaan hospital waqaf dialu-alukan - YB Fuziah


Perubatan mampu milik seperti yang disediakan oleh hospital waqaf amat diperlukan di Malaysia dan akan menjadi tambahan kepada industri penjagaan kesihatan, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Fuziah Saleh hari ini.

Beliau berkata hospital tiga bintang yang berpatutan dengan rawatan pakar pasti akan memberi sumbangan kepada industri terutama kepada para pesakit.

"Kami akan menambah unsur waqaf, zakat, infaq dan derma kepada model perniagaan. Itu akan sama sekali berbeza dengan hospital pakar lain, "katanya dalam ucapannya pada majlis menghormati wanita paling berpengaruh dalam kewangan dan perniagaan Islam seperti yang disenaraikan oleh Penasihat Kewangan Antarabangsa Cambridge.

Turut hadir ialah Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ir Amiruddin Hamzah.

Fuziah berkata bahawa Laporan Ketua Audit Negara baru-baru ini menunjukkan 41.3% pesakit telah menunggu selama enam jam di wad kecemasan hospital kerajaan kerana kekurangan bajet, tenaga kerja dan kemudahan kakitangan.

Sementara itu, satu daripada tiga doktor mengalami gejala 'burnout', katanya.

Fuziah juga membuat permintaan kepada Kementerian Kewangan untuk menggesa bank-bank Islam untuk memperuntukkan sebahagian kecil daripada keuntungan mereka untuk menyokong projek berasaskan waqaf.

"Hanya peruntukan 5% berdasarkan keuntungan yang dibuat pada 2017 akan mengumpulkan sejumlah RM300 juta, lebih daripada mencukupi untuk membiayai hospital 200 katil," katanya.

Fuziah berkata Rang Undang-undang Waqaf akan dibentangkan di Parlimen pada akhir tahun ini.

"Kami mahu memastikan tadbir urus yang baik dan waqaf tidak disalahgunakan. Rang undang-undang itu akan dibentangkan pada sesi berikutnya, "katanya.

Sebelum itu, Fuziah dan Amiruddin menyaksikan majlis menandatangani memorandum, termasuk antara Kasih Holdings Sdn Bhd dan Hospital Pusrawi Sdn Bhd untuk menandakan kerjasama mereka dalam membangunkan program hospital Kasih Nasional di seluruh Malaysia.

Tiada ulasan: