Bolehkah anda percayakan label kalori di produk makanan? - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

Bolehkah anda percayakan label kalori di produk makanan?


Agensi Makanan & Dadah Amerika Syarikat (FDA) memberikan syarikat-syarikat pengeluar makanan kelonggaran dalam memaklumkan ketepatan kalori yang disenaraikan pada label pakej - 20 peratus kurang atau lebih. Ini bermakna jika label mengatakan 200 kalori setiap hidangan, ia boleh menjadi 240 kalori atau 160 kalori atau diantaranya.
Penghitungan kalori adalah salah satu langkah untuk berdiet oleh itu kebanyakan orang mengambil berat tentang pengambilan kalori mereka. Ini bermakna melihat perbandingan kalori yang ditunjukkan pada label makanan dan yang dipamerkan di restoran makanan segera. Tetapi bagaimana jika paparan kalori itu tidak tepat?

FDA membenarkan syarikat-syarikat makanan melabel kandungan kalori yang disenaraikan pada label pakej - 20 peratus kurang atau lebih dari nilai sebenar. Ini bermakna jika label mengatakan 200 kalori setiap hidangan, ia boleh menjadi 240 kalori atau 160 kalori. Lebih-lebih lagi, FDA tidak melakukan apa-apa penguatkuasaan peraturan label yang sistematik untuk memastikan jumlah kalori ialah tepat seperti diiklankan. Ketepatan maklumat label terletak langsung pada syarikat pengeluar makanan, dari pengeluar antarabangsa atau tempatan. Pada dasarnya ia berfungsi atas kejujuran masing-masing (honour system).

Dari mana datangnya jumlah kalori?

Bagaimanakah syarikat makanan memikirkan jumlah kalori? Secara teorinya, mereka harus menguji makanan dalam makmal - meletakkan sampel dalam instrumen yang disebut bom kalorimeter, sebuah ruangan kecil di mana makanan dibakar untuk memanaskan air; semakin panas air, semakin tinggi kiraan kalori (kalori adalah unit tenaga). Tetapi lebih kerap, syarikat hanya menambah kalori pelbagai ramuan dalam makanan menggunakan pangkalan data nutrien standard. Itu harus memberikan kiraan yang sama seperti analisis makmal, dengan syarat data itu tepat.

Jadi berapa tepat pengiraan kalori?

Label kalori biasanya tersasar dalam margin yang sedikit dan kadang-kala besar. Inilah penemuan pensampelan:

Dalam satu kajian di Jurnal Obesiti pada tahun 2013, para penyelidik NIH telah menentukan kandungan kalori "benar" dua makanan ringan (jenama nasional), termasuk kerepek, bar gula-gula, dan biskut, menggunakan kalorimeter. Mereka mendapati bahawa kandungan kalori sebenar adalah 4 peratus lebih tinggi, secara purata, daripada dilabel (kebanyakannya kerana makanan mengandungi lebih banyak karbohidrat daripada yang disenaraikan). Itu cukup tepat, kerana perkara itu ialah fakta.

Dalam laporan tidak rasmi di New York Times pada tahun 2013, seorang pembikin filem mengupah saintis makanan untuk menganalisa lima makanan yang biasa dia makan: burrito Chipotle, sandwic Subway, air Starbucks Frappuccino, serta muffin dan sandwic tauhu. Makanan dan minuman dari Subway dan Starbucks telah dilabel dengan tepat, tetapi tiga makanan yang lain mengandungi lebih banyak kalori daripada dilabel (burrito mempunyai 1295 kalori, tidak 1175 kalori sebagai dilabel; muffin, 735 kalori, tidak 640 kalori dan sandwic tauhu, 548 kalori, bukan 228 kalori seperti dilabel) .

Adakah pilihan makanan yang "sihat" kurang terdedah kepada percanggahan tersebut? Ternyata tidak. Dalam satu kajian di dalam Journal of the American Dietetic Association pada tahun 2010, para penyelidik membeli 39 makanan sejuk beku rendah kalori (seperti Weight Watchers dan Healthy Choice) dan makanan dari restoran makanan segera (seperti Taco Bell, McDonald's, dan Applebee's). Sekali lagi, ujian dalam kalorimeter mendedahkan bahawa bilangan kalori biasanya sengaja dikurangkan. Makanan sejuk beku puratanya 8 peratus lebih banyak kalori daripada dilabelkan. Sementara itu, makanan restoran rata-rata 18 peratus lebih banyak kalori, dengan beberapa sebenarnya mengandungi dua kali lebih banyak kalori seperti yang dinyatakan pada papan menu.

Dalam satu kajian di Jurnal Persatuan Perubatan Amerika pada tahun 2011, penyelidik melihat makanan dari 42 restoran makanan segera di tiga negeri. Mereka membandingkan jumlah kalori yang disediakan di restoran dengan yang diukur dalam makmal. Daripada 269 makanan, satu dalam lima mengandungi sekurang-kurangnya 100 kalori lebih setiap hidangan daripada yang dinyatakan, dan 1 dalam 10 purata 275 kalori tambahan. Perbezaannya lebih besar di restoran-restoran biasa daripada di rangkaian makanan segera, mungkin disebabkan oleh kawalan yang lebih rendah dalam saiz hidangan di dapur. Ironinya, makanan yang agak rendah kalori - yang paling mungkin menarik pengguna yang menjaga berat badan, seperti salad dan sup - ialah yang lebih kerap dilaporkan mempunyai kalori yang tinggi dari yang diiklankan.

Apa patut pengguna buat?

Ia selamat untuk mengandaikan bahawa banyak label makanan dan menu restoran mengecilkan nilai kalori, selalunya kerana saiz hidangan lebih besar daripada yang ditunjukkan. Secara umum, penyelidikan mendapati bahawa produk jenama antarabangsa, yang lebih teliti dikawal, cenderung lebih tepat dilabel daripada syarikat makanan tempatan.

Bagi kebanyakan orang, percanggahan dalam hitungan kalori adalah isu remeh, kerana mereka tidak ambil peduli jumlah pengambilan kalori harian. Tetapi walaupun jumlah kalori yang dilabel lari sedikit, ia masih berguna untuk membandingkan kalori yang disenaraikan oleh pelbagai jenama. Sebaliknya, bagi orang-orang yang diberi had kalori setiap hari oleh pakar pemakanan dan berhati-hati mengira kalori mereka, perbezaan mungkin akan meningkat.

Sudah tentu, jika anda memasak sendiri makanan atau membeli dari pasar tani, seperti yang disyorkan (dan mengambil beberapa makanan yang dibungkus atau restoran), tidak satu pun yang penting, kerana makanan tersebut umumnya tidak mempunyai label pemakanan. Dalam apa jua keadaan, mengira kalori tidak menjamin penurunan berat badan. Pilihan yang lebih baik adalah makan yang sederhana dalam kuantiti sederhana - misalnya, menyemak berapa banyak anda makan dan seberapa cepat anda merasa kenyang - sambil memberi tumpuan kepada makanan yang lebih sihat.

Tiada ulasan: