Wanita warga emas ditipu RM18,000 oleh kenalan atas talian - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

Wanita warga emas ditipu RM18,000 oleh kenalan atas talian


Kuantan - Seorang wanita berusia 63 tahun ditipu RM18,000 apabila dia cuba membantu rakan yang dikatakan ditahan oleh Jabatan Imigresen.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Pahang, Supt Mohd Wazir Yusof berkata, suspek yang dikatakan mangsa itu adalah seorang ahli perniagaan di London, datang ke Malaysia pada 16 Julai selepas dia berkawan dengannya melalui rangkaian sosial pada bulan Jun.

"Mangsa mendakwa bahawa seorang pegawai syarikat penerbangan memanggilnya pada 17 Julai untuk memberitahu bahawa lelaki tersebut telah ditahan oleh pihak berkuasa imigresen kerana membawa terlalu banyak wang tunai dan dia diminta untuk menyelamatkannya dengan memindahkan wang ke dalam dua akaun berasingan," katanya kepada pemberita di sini pada Ahad (21 Julai).

Supt Mohd Wazir berkata mangsa membuat laporan polis malam tadi apabila dia menyedari ia boleh menjadi penipuan selepas dia diminta untuk terus memindahkan wang ke dalam akaun yang disediakan oleh suspek.

Dalam perkembangan lain, Supt Mohd Wazir berkata seorang tukang kebun di Cameron Highlands mendakwa dia ditipu selepas dia dibayar RM12,550 untuk pinjaman RM30,000.

Beliau berkata mangsa berusia 24 tahun itu bersetuju dengan tawaran pinjaman yang dibuat melalui telefon pada 13 Julai dan diminta membayar yuran pemprosesan dua hari kemudian.

"Mangsa menyedari dia telah ditipu apabila dia diarahkan untuk membuka akaun baru untuk tujuan pembayaran balik dan membayar pelbagai yuran lain, tambahnya.

Tiada ulasan: