Pahang mengenal pasti 225 kawasan yang tercemar sisa toksik - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

Pahang mengenal pasti 225 kawasan yang tercemar sisa toksik


Kuantan - Negeri Pahang telah mengenal pasti 225 kawasan yang mungkin mempunyai sisa toksik, kata Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Alam Sekitar, Perladangan dan Bioteknologi Negeri Datuk Seri Mohd Sharkar Shamsudin.

Daerah Kuantan mempunyai bilangan tertinggi iaitu (69) diikuti Jerantut (67), Cameron Highlands (28), Temerloh (26), Bentong (7), Bera dan Pekan (6), Raub (5), Lipis dan Rompin (4) dan Maran (3).

Kawasan tersebut dikenalpasti melalui pembacaan satelit yang dijalankan oleh Agensi Remote Sensing Malaysia dibawah MOSTI.
Sharkar berkata, Jawatankuasa Pengurusan Sisa Berbahaya yang baru ditubuhkan di negeri itu akan menjalankan pemeriksaan di kawasan-kawasan untuk menindaklanjuti pembacaan satelit. "Jawatankuasa itu dijangka mengambil masa satu bulan untuk menemui penemuannya," katanya semalam.

"Kami berharap Kerajaan Persekutuan akan memberi peruntukan khas untuk membantu dengan kos pembersihan sisa toksik sekiranya diperlukan."

Ditubuhkan pada bulan Mei dan diketuai oleh Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Seri Dr Sallehuddin Ishak, jawatankuasa itu juga bertanggungjawab meneliti permohonan untuk menubuhkan kilang baru.

Ia juga memeriksa semula aplikasi yang sedia ada, melakukan pemeriksaan tempat dan meletakkan prosedur operasi standard sekiranya berlaku pencemaran.

Tiada ulasan: