Majoriti penduduk Kuantan tolak bauksit - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

Majoriti penduduk Kuantan tolak bauksit


Kuantan - Susulan penambahbaikan yang diusahakan kerajaan dalam Prosedur Operasi Standard (SOP) perlombongan dan pengeksportan bauksit, rata-rata penduduk sekitar Kampung Selamat yang terletak sekitar 6km dari Pelabuhan Kuantan berharap agar bahana pencemaran sekitar yang pernah dialami kawasan itu, tidak berulang kembali.

Rata-rata kalangan mereka masih belum dapat melupakan pengalaman 'bergelumang' dengan habuk merah dan deruan lori bauksit yang menjadi 'halwa telinga' sepanjang hari.

Seorang penduduk Rosdi Mustafa, 42, mendakwa aktiviti pengangkutan bauksit di kawasan berkenaan sebelum ini menyebabkan anaknya Putri Nurmia Qaisara, 7, mengalami masalah pernafasan sehingga pernah mengalami jangkitan kuman pada paru-paru, dipercayai akibat debu dibawa lori bauksit.

"Anak sentiasa keluar masuk klinik dan hospital selain pernah ditahan selama seminggu di Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA). Rumah kami di tepi laluan lori yang mahu keluar masuk pelabuhan, dan tahu sahajalah bagaimana pencemaran debu daripada lori bauksit itu,” katanya semasa ditemui Bernama di sini hari ini.


Draf 174 menerangkan secara terperinci keseluruhan rangkaian aktiviti perlombongan bermula dari pra-perlombongan, semasa perlombongan dan peringkat perlombongan pasca, termasuk pengendalian logistik dan penyimpanan stok di pelabuhan.

Kementerian Sumber Air, Tanah dan Sumber Asli (KATS) telah memuat naik draf Prosedur Operasi Standard (SOP) Aktiviti dan Pertambangan Bauxite Negeri Pahang di laman webnya semalam.

Draf 174 menerangkan secara terperinci keseluruhan rangkaian aktiviti perlombongan bermula dari pra-perlombongan, semasa perlombongan dan peringkat perlombongan pasca, termasuk pengendalian logistik dan penyimpanan stok di pelabuhan.

Ia merangkumi prosedur di lima rangkaian utama dalam aktiviti pengendalian bauksit. Mereka adalah perancangan aplikasi untuk hak perlombongan, pengurusan tapak perlombongan bauksit dan melibatkan penimbunan stok dan penyimpanan pengurusan pelabuhan.

Selain itu, ia juga melibatkan prosedur pengangkutan, penguatkuasaan dan eksport dan semua penambahbaikan yang dibuat dengan pelbagai kementerian, jabatan, dan agensi.

Peruntukan lain dalam draf ini termasuk kaedah pengangkutan dan penguatkuasaan yang sebelum ini dikenalpasti sebagai salah satu elemen yang menyumbang kepada masalah pencemaran di Kuantan, Pahang.

Untuk isu ini, KATS telah menentukan bahawa setiap lori yang terlibat hanya boleh membawa beban yang tidak melebihi batas dan harus ditutup dengan kemas untuk mengelakkan sebarang tumpahan.

Di samping itu, hanya terdapat satu laluan khas untuk lori yang mengangkut bauksit yang akan diwartakan untuk membolehkan aktiviti ini dikawal dengan berkesan. Ini adalah untuk memastikan mereka tidak melalui kawasan kediaman atau kawasan awam seperti masjid, jalan yang sesak dan tidak boleh melebihi had kapasiti jalan raya.

Perlombongan bauksit dilakukan di tiga kawasan utama iaitu Kota Sultan Ahmad Shah (SAS), Felda Bukit Goh dan Bukit Kuantan dan Taman Perindustrian Gebeng.

Laluan bauksit yang dicadangkan ialah SAS City ke Pelabuhan Kuantan; Felda Bukit Goh, Bukit Kuantan ke Pelabuhan Kuantan dan Kawasan Perindustrian Gebeng ke Pelabuhan Kuantan dan beberapa laluan lain.

Maklumat lanjut tentang draf SOP boleh diperolehi di laman web www.kats.gov.my.

Mereka yang ingin menghadiri pendengaran awam mengenai isu berkaitan bauksit, yang akan diadakan pada 14 April, juga boleh mendaftar di laman web di atas.

Tiada ulasan: