Akta Majlis Halal Kebangsaan akan diimplimentasi pada awal 2020 - YB Fuziah - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

Akta Majlis Halal Kebangsaan akan diimplimentasi pada awal 2020 - YB Fuziah

YB Fuziah Salleh hadir di Sidang Kemuncak Halal Global 2019

Kuala Lumpur - Produk bumiputera tidak semestinya menjadi produk halal secara automatik, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Fuziah Salleh.

"Apabila anda seorang pemain industri Bumiputera, ia tidak menjadikan produk anda secara automatik halal, itu bukan minda yang kami bawa. Apa yang kita katakan adalah prinsip 'Halalan Toyyiban'.

"Beberapa Bumiputera Melayu tidak mematuhi prinsip 'Halalan Toyyiban'. Anda pergi ke dapur, ia mungkin tidak bersih. Jadi kita (Jakim) perlu memastikan prinsip-prinsip ini diikuti. Ini mengenai mendidik orang tentang aspek konsep, "katanya pada sidang akhbar di Sidang Kemuncak Halal Global 2019 di sini hari ini.

'Halalan Toyyiban' boleh ditakrifkan sebagai dibenarkan untuk penggunaan yang berkaitan dengan undang-undang Syariah serta selamat dan bersih.

Fuziah berkata, usahawan Islam yang ingin menjadi pemain industri dan pemimpin global perlu memisahkan diri dari pemikiran yang memerlukan aspek 'Halalan Toyyiban'.

Sementara itu, katanya berdasarkan potensi ekonomi Islam global, banyak pemain industri di seluruh dunia berminat menghasilkan produk halal untuk tujuan eksport.

"Oleh itu, pemain industri halal mesti mendapatkan pensijilan halal dari badan pensijilan halal yang boleh dipercayai untuk meyakinkan pelanggan dan mereka harus memastikan logo atau sijil diterima oleh pihak berkuasa di negara pengimport.

"Sehingga 13 Feb, Jakim telah mengiktiraf 78 Badan Persijilan Halal Luar Negara dari 45 buah negara di seluruh dunia dan angka ini dijangka berkembang pada masa akan datang. Pada masa ini, kami mempunyai 40 badan halal antarabangsa yang lebih dikenali oleh Jakim, "katanya.

Mengenai perkembangan lain, Fuziah berkata cadangan untuk Majlis Halal Malaysia, bertujuan untuk menyelaraskan semua agensi halal di bawah Jakim untuk memastikan piawaian pensijilan halal adalah yang terbaik, telah dirangka dan akan dibentangkan di Parlimen.


Tiada ulasan: