Tasik di Taman Indera Sempurna tempat pembiakan nyamuk, ular, biawak - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

Tasik di Taman Indera Sempurna tempat pembiakan nyamuk, ular, biawak


Kuantan - Tasik Rekreasi di Taman Indera Sempurna Fasa 3A di Kuantan sudah tidak diselenggara selama lebih daripada enam tahun, menurut penduduk.

Pemeriksaan oleh media menunjukkan air di tasik, terletak kira-kira 5 meter dari kawasan kediaman, bertakung dan tasik dikelilingi oleh rumput rampai yang tidak terurus.

Penduduk berdekatan bimbang tentang air yang bertakung kerana mereka mendakwa ia menarik biawak, ular dan nyamuk Aedes.

Musahrudin Mokhtar, 45, mendakwa jawatankuasa pengurusan Kawasan Rukun Tetangga (KRT) Taman Indera Sempurna 3A bertanggungjawab memelihara tasik itu, tetapi tidak ada apa-apa yang dilakukan selama enam tahun yang lalu.

Beliau berkata penduduk telah mengadu beberapa kali kepada pihak berkuasa, sambil menambah bahawa tasik itu perlu dibersihkan sekurang-kurangnya sekali setiap enam bulan.

"Tasik yang bertakung adalah tempat pembiakan yang paling ideal untuk nyamuk Aedes. Terdapat beberapa kes denggi di kawasan ini juga. Biawak dan ular juga turut membiak di tasik itu, menimbulkan bahaya kepada penduduk. "

Musahrudin berkata seekor ular tedung memasuki rumah penduduk baru-baru ini. Pemiliknya memaklumkan kepada Jabatan Bomba dan Penyelamat untuk menangkap reptilia itu.

Seorang lagi penduduk, yang hanya mahu dikenali sebagai Siti, 45, berkata jawatankuasa pengurusan KRT mengumpul yuran penyelenggaraan, ia seharusnya memastikan kebersihan tasik.

"Adakah kita perlu menunggu sesuatu kejadian berlaku sebelum pihak berkuasa mengambil tindakan?

"Saya berharap pihak berkuasa dan jawatankuasa pengurusan KRT mengambil tindakan segera kerana kita tidak mahu penduduk dijangkiti virus denggi atau digigit ular."

Seorang lagi pemastautin, yang hanya mahu dikenali sebagai Mohamad, 52, berkata, tasik itu melimpah apabila hujan turun secara berterusan selama beberapa hari.

Ini, katanya, menjadikan 100 lebih penduduk di sana bimbang kerana mereka takut rumah mereka mungkin dinaiki air.

"Kami telah meminta AJK pengurusan KRT untuk mengambil tindakan, tetapi gesaan kami telah diabaikan," katanya, sambil menambah bahawa tasik lain di kawasan itu dikekalkan dengan baik kerana mereka sering dikunjungi oleh para pemancing.

Tindakan:

Pengerusi KRT Taman Indera Sempurna 3A, Ahmad Yatim Man, 50, berkata ketika beliau mengakui kebimbangan penduduk, tidak adil untuk menyalahkan jawatankuasa pengurusan KRT atas pemuliharaan tasik yang tidak baik.

Beliau berkata, bersama-sama dengan ahli jawatankuasa itu, telah membangkitkan perkara itu beberapa kali kepada Pejabat Daerah dan Tanah Kuantan dan Majlis Perbandaran Kuantan.

"Saya menggesa mereka untuk membersihkan tasik tetapi kerana karenah birokrasi, tindakan telah ditangguhkan.

"Jadi, saya membuat keputusan untuk memohon Lesen Pendudukan Sementara dari Pejabat Daerah dan Tanah Kuantan untuk membolehkan penduduk menggunakan dana mereka sendiri untuk membersihkan tasik."

Tiada ulasan: