Beliau yang juga Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri PKR Pahang berkata, perihal itu terbukti apabila beliau kali pertama dijemput ke majlis rasmi anjuran kerajaan yang diadakan di Parlimen Kuantan adalah disebabkan titah Sultan Abdullah.
Kali pertama saya dijemput menghadiri majlis rasmi adalah selepas Sultan Abdullah menjalankan tugas sebagai Pemangku Raja Pahang selepas Disember 2016 kerana sebelum ini saya adalah ahli Parlimen pembangkang.
"Selepas dilantik sebagai Pemangku Raja Pahang, Sultan Abdullah menitahkan saya dijemput ke satu majlis yang dihadiri baginda atas alasan ahli Parlimen adalah pilihan rakyat, maka siapa yang dipilih hendaklah kita dijemput.
"Saya juga agak terharu apabila baginda dalam titah ucapannya turut menyebut kehadiran saya. Itu kenangan peribadi saya dengan baginda yang masih terkesan. Saya lihat tindakan Sultan Abdullah menunjukkan peribadi baginda yang adil, menghormati prinsip demokrasi dan prihatin rakyat," katanya semasa dihubungi di sini, hari ini.
Fuziah menambah, Sultan Abdullah juga mudah bergaul dengan rakyat biasa sejak kecil, memandangkan beliau sering melihat kelibat baginda semasa zaman remaja memandangkan sekolah mereka di Kuantan terletak bersebelahan.
Beliau menuntut di Methodist Girls School bersama kekanda-kekanda Sultan Abdullah iaitu Tengku Puteri Seri Lela Wangsa Pahang, Tengku Meriam dan Tengku Puteri Seri Kemala Pahang Tengku Aishah, manakala Sultan Abdullah di Sekolah Menengah St Thomas.
"Saya dan ramai lagi yang tahu baginda anak raja tapi baginda tidak pernah menyombong," katanya.
Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Beserah, Andansura Rabu yang mewakili Pas Pahang merafak sembah tahniah atas pelantikan Sultan Abdullah menyifatkan baginda sebagai raja yang amat dekat dan prihatin akan rakyat.
Katanya, adalah menjadi kelaziman untuk Sultan Abdullah dan isteri Tengku Puan Pahang, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah untuk turun bertemu rakyat yang berhadapan musibah khususnya banjir yang lazim berlaku pada hujung atau awal tahun. - Bernama