Polis tahan pembuat syiling emas dengan imej Sultan Pahang - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

Polis tahan pembuat syiling emas dengan imej Sultan Pahang


KUANTAN, 9 Jan: Seorang ahli perniagaan, dengan gelaran "Datuk Seri", ditahan oleh polis kerana didakwa menggunakan imej Sultan Pahang Sultan Ahmad Shah dan Tengku Mahkota Pahang Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah untuk membuat syiling emas tanpa kebenaran dalam serbuan di Batu Caves, Selangor, semalam.

Pengusaha berusia 30 tahun itu ditahan pada pukul 7.15 petang kelmarin berikutan laporan dari Istana Abdul Aziz mengenai pembuatan dan penjualan syiling emas dengan imej dua kerabat diraja pada 28 Disember tahun lepas.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Pahang Supt Mohd Wazir Mohd Yusof berkata selepas laporan itu, polis menjalankan siasatan dan mendapati dua ahli perniagaan, dengan gelaran "Datuk Seri" dan "Datuk" masing-masing terlibat.

"Mengambil maklumat, polis menyerbu rumah, dipercayai milik seorang kawan suspek yang dipercayai terlibat, pada jam 10.30 pagi semalam, tetapi dia tidak pulang.

"Suspek, dengan gelaran 'Datuk', sedang bercuti di luar negara bersama keluarganya sejak 23 Dis lepas dan pemeriksaan mendapati bahawa dia tidak pulang ke Malaysia," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Bagaimanapun, katanya, pihak polis berjaya mengesan suspek lain, dengan gelaran "Datuk Seri", di sebuah kedai makanan dan menangkapnya semalam.

Berikutan penangkapannya, Mohd Wazir berkata, polis merampas katalog syiling emas - satu pada duit syiling emas dengan imej Sultan Pahang dan lambang Pahang dan satu lagi, dengan imej Tengku Mahkota Pahang dan Jata Negeri Pahang.

"Suspek mendakwa hanya dua syiling emas yang dibuat dan duit syiling itu akan diserahkan kepada orang tengah yang akan dibawa ke Tengku Mahkota Pahang atas persetujuannya," katanya.

Mohd Wazir berkata wang tunai bernilai RM8,000 setiap seorang, tetapi dipercayai dijual oleh suspek sebanyak RM18,888.00 setiap seorang. Beliau berkata polis kini mengesan suspek lain.

Tiada ulasan: