Polis gagalkan pemerdagangan 17 wanita Thailand - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

Polis gagalkan pemerdagangan 17 wanita Thailand


Kuantan: Polis Pahang menggagalkan operasi sindiket pemerdagangan manusia apabila mereka menyelamatkan 17 wanita Thailand dalam serbuan di pusat hiburan di sini malam Isnin.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Negeri Datuk Othman Nayan berkata wanita berusia antara 21 dan 36 tahun terpaksa bekerja sebagai pelayan.

"Kami percaya mereka memasuki negara ini dengan pas lawatan sosial dan telah dimanipulasi oleh pemilik premis untuk memperbaharui pas mereka untuk mengelakkan pengesanan pihak berkuasa," katanya pada sidang akhbar di ibu pejabat polis Pahang di sini hari ini.

Othman menambah bahawa semasa serbuan polis juga menahan 36 individu yang terdiri daripada pekerja dan pelanggan pusat hiburan.

"Seorang lelaki tempatan berusia 32 tahun yang dipercayai menjadi pengurus pusat itu juga ditangkap di bawah Seksyen 12 Akta Anti Pemerdagangan Orang dan Anti Penyeludupan Migran (ATIPSOM) 2007," katanya.

Sementara itu, Othman berkata polis sentiasa menjalankan pemeriksaan dan mengumpul maklumat risikan untuk memastikan bahawa kedai-kedai hiburan berlesen di negeri itu beroperasi menurut peraturan yang ditetapkan.

"Kami tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan terhadap mana-mana pemilik premis hiburan yang melanggar peraturan.

"Kami ingin menegaskan bahawa operasi ini tidak bertujuan mengganggu perniagaan tetapi merupakan sebahagian daripada usaha kami dalam membasmi masalah sosial dalam masyarakat kita," katanya. - Bernama

Tiada ulasan: