Laungan Allahuakbar akan berkumandang di pemasyhuran Sultan Pahang esok - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

Laungan Allahuakbar akan berkumandang di pemasyhuran Sultan Pahang esok


PEKAN - Pemasyhuran Tengku Abdullah Ahmad Shah sebagai Sultan Pahang ke-6 akan melakar sejarah apabila laungan Allahu Akhbar akan berkumandang di Istana Abu Bakar ketika istiadat itu berlangsung esok. 

Tengku Muda Pahang Tengku Abdul Rahman Ahmad Shah berkata laungan Allahu Akhbar sebanyak tiga kali akan mengiringi laungan daulat tuanku juga sebanyak tiga kali. 

"Laungan Allahu Akhbar merupakan permintaan sendiri Sultan Pahang, Sultan Abdullah Ahmad Shah yang mahukan laungan itu diiringi dengan laungan daulat Tuanku,"katanya kepada media ketika ditemui di sini, semalam. 

Dalam pada itu, Tengku Abdul Rahman berkata kira-kira 1,500 tetamu dijangka hadir dan 800 daripadanya akan berada di Balairung Istana Abu Bakar bagi menyaksikan majlis pemasyhuran itu. Baginda memaklumkan, tetamu kalangan kerabat Diraja Pahang, orang kenamaan, ketua-ketua jabatan dan rakyat Pahang akan menyaksikan majlis pemasyhuran penuh istiadat itu. 

“Semua sudah siap sedia...Insya-Allah semua selamat semoga esok dirahmati dan diberkati Allah SWT. “Seingat saya (istiadat) pemasyhuran ini berlangsung dahulu lebih 40 tahun, memang sudah jadi adat. Selalunya pemasyhuran (diadakan) selepas kemangkatan (Sultan Pahang), jadi kita kena (atur kembali)...tapi Alhamdulillah semua berjalan lancar,” katanya. Tengku Abdul Rahman turut mengesahkan bahawa Padukan Ayahanda Sultan Ahmad Shah tidak dapat berangkat pada istiadat pemasyhuran esok atas faktor tertentu.

Tiada ulasan: