Kewangan Negeri Pahang Tenat? - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

Kewangan Negeri Pahang Tenat?

DS Anwar Ibrahim berucap dalam kempen Pilihanraya Parlimen Cameron Highlands hari ini. Turut bersama ialah YB Fuziah dan Lim Guan Eng. Tun Mahathir akan turun berkempen pada 25 Januari.

Kuala Lipis: Kerajaan negeri Pahang di bawah pimpinan Barisan Nasional (BN) sukar untuk membantu masyarakat dalam kawasan Parlimen Cameron Highlands kerana berdepan masalah hutang berjumlah RM3.1 bilion dengan kerajaan Persekutuan.

Sehubungan itu, Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng meminta pengundi dalam kalangan masyarakat Orang Asli memberi keyakinan dan mandat kepada calon Pakatan Harapan (PH), M. Manogaran pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Cameron Highlands, 26 Januari ini.

Beliau berkata, kewangan kerajaan negeri BN itu tenat dan tidak mampu membantu rakyat di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Jelai dan DUN Tanah Rata di bawah Parlimen Cameron Highlands.

“Hanya kerajaan Persekutuan di bawah PH mampu menjaga kebajikan rakyat dan memberi limpahan pembangunan berterusan di kawasan Parlimen ini,” katanya ketika berucap pada majlis bersama Orang Asli Pos Betau, dekat sini, hari ini.

Hadir sama Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim; Pengerusi PKR Pahang, Fuziah Salleh, Anggota Dewan Negara, Bob Manolan Mohamad dan Manogaran.

Sementara itu, Guan Eng yang juga Menteri Kewangan, turut menyangkal dakwaan pembangkang kononnya masyarakat Orang Asli akan kehilangan kemudahan rawatan hospital percuma, elaun Tok Batin dihentikan, tiada bantuan persekolahan, tanah adat mereka dirampas dan kebebasan beragama jika tidak menyokong PH.

Beliau meminta masyarakat Orang Asli supaya jangan terperangkap dengan seruan seperti itu dan usah termakan dakyah dan fitnah daripada pembangkang.

Masyarakat Orang Asli mewakili 22 peratus daripada seramai 32,048 pengundi keseluruhan di Parlimen Cameron Highlands manakala pengundi Melayu 34 peratus, Cina 30 peratus dan India 14 peratus.

PRK Cameron Highlands menyaksikan pertandingan empat penjuru membabitkan calon PH, Manogaran, Ramli Mohd Nor dari BN dan dua calon bebas, Sallehudin Ab Talib serta Wong Seng Yee. - Bernama

Tiada ulasan: