MPK lancar Ops Waran Tangkap buru pesalah trafik - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

MPK lancar Ops Waran Tangkap buru pesalah trafik


KUANTAN: Sehingga 1.4 juta kompaun lalu lintas bernilai RM14 juta yang dikeluarkan oleh Majlis Perbandaran Kuantan (MPK) masih belum dibayar.

Pegawai Perhubungan Awam MPK, Izad Zainal Muhammad Safian berkata, notis itu bermula pada 2010.

Beliau berkata antara Januari dan November tahun ini sahaja, pemandu yang tidak dibenarkan telah mengeluarkan 97,924 notis, dan denda RM1.1 juta masih belum dibayar.

Tetapi Izad berkata unit penguatkuasa majlis itu akan berkuatkuasa sepenuhnya untuk memburu pemandu kenderaan yang belum menyelesaikan saman mereka, sebagai sebahagian daripada 'Ops Waran Tangkap'.

"Bagi mereka yang mempunyai sebilangan yang cemerlang yang tetap keras kepala, MPK akan menjalankan pemasangan roda, menghantar notis ke alamat surat mereka di Pahang dan di luar negeri, dan rujuk setiap kes ke mahkamah.

Kami akan mengendalikan Ops Waran Tangkap secara rutin, yang akan melihat pasukan penguatkuasa dan polis kami melawat rumah pesalah trafik.

"Kami mendesak mereka yang mempunyai saman cemerlang untuk melawat unit Undang-undang dan Pendakwaan MPK supaya kami dapat membantu mereka. Pada masa akan datang, pesalah trafik yang gagal menyelesaikan sebatian mereka mungkin menghadapi risiko disenarai hitam oleh Jabatan Pengangkutan Jalan, "katanya kepada Press New Straits Times hari ini.

Izad berkata pesalah yang menghadapi kesukaran membayar kompaun mereka dinasihatkan supaya turun di bangunan MPK di sini untuk membincangkan penyelesaian pembayaran.

"Kami mempunyai beberapa penyelesaian, termasuk bagi mereka yang mempunyai jumlah yang sangat besar, yang boleh membayar secara berperingkat, atau diberi diskaun dan promosi istimewa untuk kupon tempat letak kereta bulanan dan tahunan. Pemandu boleh menyemak sama ada mereka mempunyai notis trafik yang luar biasa di pejabat kami, gerai kami di kompleks membeli-belah di sini, atau http://ekompaun.mpk.gov.my/.

"Banyak yang memilih untuk mengabaikan peringatan kami kerana mereka merasa tidak ada yang dapat dilakukan oleh MPK jika mereka memilih untuk tidak membayar kompaun tersebut.

"Bagaimanapun, kami akan berusaha untuk menjejaki pesalah termasuk melawat mereka di rumah masing-masing dan tempat kerja," katanya.

Tiada ulasan: