Mana lebih penting, nyawa & kesihatan ratusan ribu penduduk Kuantan atau Lynas? - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

Mana lebih penting, nyawa & kesihatan ratusan ribu penduduk Kuantan atau Lynas?

Lynas: Tidak mustahil untuk membuang residu WLP tetapi mengapa tergesa-gesa?

KUANTAN: Tidak mustahil Lynas mengeluarkan sisa pembersihan lumpur air (WLP) dari Malaysia tetapi pengurusan kanan pengeluar bahan nadir bumi sedang mempersoalkan keperluan untuk melakukannya pada peringkat ini.

Naib presiden sumber manusia dan budaya Lynas Mimi Afzan Afza mempersoalkan arahan Kementerian Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim sejak syarikat itu mematuhi segala syarat pelesenannya.

Beliau berkata syarikat itu sedang dalam peringkat penyelidikan dan pembangunan untuk menguruskan sisa-sisanya apabila kajian eksekutif kerajaan mengenai operasinya dijalankan baru-baru ini.

"Kami mengambil masa yang lama untuk melakukan R & D. Jika gagal, kami hanya perlu bergerak ke peringkat seterusnya, iaitu membangunkan kemudahan pelupusan kekal (PDF)," katanya.

Mimi Afzan berkata Lynas mengemukakan semua kriteria pada tahun 2013 tetapi tidak menerima arahan untuk membina PDF.

"Jika kita gagal melakukan ini, maka kita mesti mengeluarkan sisa dari Malaysia.

"Kami masih dalam peringkat pertama jadi mengapa mereka mahu kami melompat terus ke peringkat akhir?" Mimi Afzan bertanya ketika ditemui di program ke-sekolah Lynas di sini pada Khamis (13 Dis).

Beliau menambah bahawa pemindahan sisa WLP juga boleh memberi kesan terhadap alam sekitar.

"Bayangkan, mengangkut segalanya dan meletakkannya ke dalam bekas untuk dihantar ke pelabuhan.

"Terdapat banyak pergerakan dan saya fikir kita telah belajar dari pengalaman kami dengan perlombongan bauksit. Penghantaran itu sendiri menyebabkan banyak kerosakan kepada alam sekitar.

"Jadi mengapa mereka mahu kami melakukan itu apabila kami mempunyai pilihan yang lebih baik? Tidak mustahil, tapi kenapa?" dia bertanya.

Kementerian baru-baru ini memutuskan untuk mengenakan pra-syarat pembaharuan pelesenan untuk Lynas untuk menghapuskan residu WLPnya dari Malaysia.

Kementerian itu juga berkata Lynas perlu mengemukakan pelan tindakan mengenai pelupusan sisa terjadinya pengosongan akumulasi terkumpulnya.

Mimi Afzan menggesa kerajaan supaya tidak membunuh industri nadir bumi di Malaysia kerana beliau berkata Lynas sanggup bekerjasama untuk membangunkannya untuk masa depan negara.

"Anda hanya boleh mencari industri nadir bumi di China tetapi kami membina kilang ini dari awal. Pakar-pakar kami adalah setanding dengan orang-orang di China dan kepakaran dalam bidang ini jarang berlaku.

"Memanfaatkan apa yang kita ada dan kita boleh menghasilkan sesuatu yang boleh dibanggakan oleh Malaysia," katanya.

Tiada ulasan: