Lynas, henti buli penduduk Kuantan - Fuziah - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

Lynas, henti buli penduduk Kuantan - Fuziah


KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Kuantan, Fuziah Salleh berasa emosional dan sebak pada kata-kata beliau ketika menyatakan sisa radioaktif dari Lynas Advanced Materials Plant (LAMP) telah merosakkan kawasan parlimen dan rakyatnya.

Fuziah, yang telah menjadi pengkritik pelombong nadir dari Australia, Lynas, berkata beliau sering menegaskan bahawa sisa radioaktif tidak seharusnya dibenarkan berada di sana kerana ia berbahaya kepada alam sekitar dan kesihatan rakyat.

Ini terbukti apabila laporan jawatankuasa eksekutif mengenai operasi LAMP yang diterbitkan pada hari Selasa menyatakan bahawa terdapat peningkatan dalam kepekatan logam berat seperti nikel, kromium, plumbum dan raksa di dalam air bawah tanah, katanya.

Nikel dan kromium, katanya, adalah bahan karsinogenik.

Fuziah berkata ini membuktikan bahawa penyimpanan sisa radioaktif di tapak LAMP telah mencemarkan air bawah tanah.

"Saya marah, sedih dan kecewa. Bayangkan, selama ini kita telah membiarkan mereka menyimpan sisa mereka di tapak dan kini terbukti bahawa sisa mereka telah berhijrah ke dalam air.

"Kami tidak mahu (melihat) 20 tahun di jalan raya yang terdapat peningkatan mendadak dalam kes-kes kanser. Siapa yang akan membayarnya? "Katanya pada sidang akhbar semalam.

Beliau menegaskan bahawa Lynas mesti menunaikan janjinya, yang dibuat pada tahun 2012, untuk menghantar residu dari kilang nadir bumi di Gebeng ke Australia.

Oleh kerana loji itu diberikan lesen operasi sementara (TOL) dan dibenarkan beroperasi pada tahun 2012, ia masih belum menubuhkan tapak untuk kemudahan pelupusan tetap untuk membuang residu radioaktif.

"Jawatankuasa semakan berjaya melakukan penemuan kerana terdapat kajian asas pada tahun 2007 di mana bacaan (kepekatan nikel) sangat rendah dan ada lonjakan selepas operasi Lynas mula beroperasi," katanya sambil menambah terdapat risiko penembusan sisa radioaktif ke dalam tanah apabila disimpan di dalam simpanan terbuka.

"Mereka perlu menghantar semula sisa itu ke Australia dengan segera. Musim tengkujuh telah tiba dan membawa hujan yang lebat, "kata Fuziah.

Tiada ulasan: