Laporan Audit: Program BLAB di Pahang gagal dan menyebabkan kerugian RM30 juta - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

Laporan Audit: Program BLAB di Pahang gagal dan menyebabkan kerugian RM30 juta


KUALA LUMPUR: Program Bekalan Air Luar Bandar (BALB) di Kawasan Orang Asli (KOA) di Pahang telah mengalami kerugian sebanyak RM29.23 juta apabila 15 projek rawatan air gagal untuk beroperasi dan menambah nilai kepada masyarakat.

Perkara itu dibangkitkan dalam Laporan 2017 Siri 2 Auditor-General yang dikeluarkan hari ini, berdasarkan pemeriksaan fizikal yang dijalankan dari Januari hingga Mac 2018 di 27 KOA di negeri ini.

Laporan itu mengatakan bahawa sumber air yang terhad dan kegagalan melantik kontraktor penyelenggaraan telah dikenalpasti di antara sebab di sebalik kegagalan projek.

"Ini membawa kepada rumah-rumah pam yang ditinggalkan, sementara peralatan seperti bateri untuk generator dan kompres udara hilang," kata laporan itu.

Antara kawasan KOA yang dikenal pasti ialah Ulu Kenip, Belida Baru, Sg Mas, Lubuk Perah, Kuala Boh, Sg Loon, Menson dan Pathir di mana penduduk terpaksa menggunakan telaga terbuka dan air hujan untuk kegunaan harian mereka.

Program BALB dilaksanakan di bawah Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) yang sebelum ini dikenali sebagai Kementerian Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah, yang bertujuan untuk menyediakan bekalan air bersih supaya kesihatan dan kualiti hidup di kawasan luar bandar dapat dipertingkatkan dengan sasaran liputan 90% menjelang 2020.

Laporan itu juga menegaskan bahawa kajian semula perlu bagi peranan yang bertindih antara unit BALB dan Bekalan Air dan Alam Sekitar Alam Sekitar (Bakas) yang dilaksanakan oleh Kementerian Kesihatan (KKM).

Ia juga mencadangkan agar kajian menyeluruh dijalankan oleh KPLB dan Jabatan Kemajuan Orang Asli (Jakoa) untuk memastikan sistem terbaik dilaksanakan untuk memberi manfaat kepada kumpulan sasaran, selaras dengan objektif yang ditetapkan. - Bernama

Tiada ulasan: