Ketua Audit Negara gesa KBS dan MOT disiasat - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

Ketua Audit Negara gesa KBS dan MOT disiasat


KUALA LUMPUR, 3 Dis - Jawatankuasa Akaun Awam (PAC) telah diminta untuk menyiasat Kementerian Belia dan Sukan serta Kementerian Pengangkutan berdasarkan laporan Ketua Audit Negara 2017 Siri 2 yang dikeluarkan hari ini.

Ketua Audit Negara Tan Sri Dr Madinah Mohamad berkata terdapat beberapa perkara dan isu-isu hukuman yang perlu ditangani berhubung laporan yang melibatkan kedua-dua kementerian itu.

"Ini tidak bermakna bahawa salah laku telah dibuktikan, tetapi ada keperluan untuk penyiasatan lanjut. Contohnya, jika seorang penjawat awam lalai, maka Jabatan Perkhidmatan Awam akan menyiasat.

"Jika ia melibatkan kontraktor, ia akan disiasat oleh Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB) dan pihak berkuasa. Oleh itu, ia adalah tertakluk kepada siasatan lanjut. Ini bukan bermakna hukuman telah ditunda, "katanya pada sidang akhbar bersama Pengerusi PAC, Datuk Seri Dr Ronald Kiandee selepas menyerahkan buku yang mengandungi laporan itu kepada jawatankuasa itu.

Kiandee enggan menjelaskan perkara itu, kecuali untuk mengatakan: "Sebagai PAC, sudah tentu kita akan melihat perkara itu." - Bernama

Tiada ulasan: