Hostel OKU terabai - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

Hostel OKU terabai


KUANTAN: Keadaan bangunan asrama yang uzur telah mencetuskan kebimbangan mengenai keselamatan sepuluh orang OKU yang bekerja di bengkel membuat sampul di Sungai Lembing dekat sini.

Kondisi daif struktur kayu dua tingkat, bersama-sama dengan bumbung bumbung, menimbulkan ancaman kepada penghuni berusia antara 19 dan 56 tahun.

Bendahari Persatuan Pemulihan Orang Cacat Pahang (PPOC), Suhaili Abu Saari, berkata keadaan bangunan semakin bertambah teruk apabila ribut melanda kawasan itu pada bulan September.

Suhaili, yang juga pengurus bengkel, berkata bangunan asrama yang mempunyai enam bilik dan tiga tandas menempatkan pekerja kurang upaya sejak 1993.

 "Selepas ribut, kami tidak lagi membenarkan mereka menduduki premis itu kerana kami takut kejadian yang tidak diingini. Lantai akan basah semasa hujan lebat akibat bumbung yang bocor.

"Anai-anai telah merosakkan dinding kayu yang mungkin runtuh tidak lama lagi. Tangga dan pintu bilik berada dalam keadaan teruk, "katanya kepada media ketika ditemui hari ini.

Suhaili berkata, pekerja menduduki surau dan bilik kecil berhampiran bengkel itu sementara menunggu PPOC mengumpul dana yang mencukupi untuk menjalankan kerja-kerja pembaikan.

Beliau berkata PPOC telah memaklumkan kepada ADUN Sungai Lembing Datuk Sohaimi Mohamed Shah mengenai rancangan mereka untuk membaiki dan membaik pulih premis itu.

"Kos awal untuk membaiki bangunan itu dianggarkan sebanyak RM230,000, tetapi jika kita tidak dapat mendapatkan dana yang cukup, saya harap seseorang dapat membantu sekurang-kurangnya membaiki bumbung asrama yang hanya memerlukan kos kira-kira RM35,000," katanya.

Sementara itu Sohaimi berkata beliau akan meminta dana daripada Menteri Besar Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail untuk membantu kerja-kerja pembaikan.

Beliau berkata bantuan tambahan akan diperoleh daripada Majlis Agama Islam dan Majlis Perundangan Melayu (MUIP) Pahang dan agensi berkaitan untuk membantu kerja-kerja penyelenggaraan di premis itu.

Tiada ulasan: